Engagemanget tog priset

2003 blev Sandra Friberg Årets student och åkte till Antaktis för prispengarna. UNT har träffat henne och en annan tidigare pristagare, Martin Svensson, för att höra hur det gick sedan.

Martin Svensson blev Årets student 2006.

Martin Svensson blev Årets student 2006.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-09-16 00:01
Namn: Sandra Friberg.
Ålder: 34 år.
Bor: i Luthagen i Uppsala.
Gör: doktorerar i skadeståndsrätt.
Gillar: just nu - lakritspuck.
Oanad talang: har tagit bilracinglicens.

Sandra Friberg hade inga planer på att stanna kvar i universitetsvärlden. När hon gick på juristprogrammet tänkte hon sig ett jobb på en domstol eller kanske inom försäkringsvärlden.
- Det handlar ju mycket om ens erfarenheter. Jag har ingen akademisk bakgrund över huvud taget, så jag tänkte att den akademiska banan inte var öppen för mig.
Men det var den. Efter att hon gått ut juristprogrammet våren 2003 började hon jobba som gästlärare på juristutbildningen, och snart fick hon en doktorandtjänst.
- Att jobba inom den akademiska världen är nog världens bästa jobb. Det ger konstanta möjligheter till nya projekt, det blir aldrig slentrian. Baksidan är väl att man aldrig blir helt ledig, såhär sista året innan disputationen tänker jag nästan alltid på avhandlingen.
Vad gör du om tio år?
- Om jag har möjligheten är jag absolut kvar och forskar och undervisar i juridik.

Sandra Friberg utnyttjade sina studieår till max. Inte bara i antal poäng, utan också i studentlivet. Hon har bland annat varit förste kurator och curator curatorum (en slags nationernas högsta chef). Hennes engagemang på nationerna var en stark anledning till att hon blev Årets Uppsalastudent.
- Det som är så roligt med utmärkelsen är att den typen av erfarenheter ses som något värdefullt och inte som bortslösande av tid.
Har du några råd till den som ska börja plugga i stan?
- Det är väl just det, att passa på att engagera sig i nationerna när man är här i Uppsala. Man blir en bättre student om man ägnar sig åt livet också.
Vad gjorde du med de 100 000 kronorna förresten?
- Det första jag gjorde var att köpa en bärbar dator och skrivare. En del gick till att finansera studierna. Och så åkte jag till Antarktis. Det var unikt och fantastiskt, en resa jag inte haft råd med annars.

Namn: Martin Svensson.
Ålder: 30 år.
Bor: I Höganäs i Uppsala.
Gör: Apotekare på de forskande läkemedelsföretagens branschföreningen LIF Service AB, håller där i utbildning om förbättrad läkemedelsanvändning inom äldreomsorgen.
Gillar: Konst, musik och att titta på idrott.
Oanad talang: Gör riktigt goda älgfärsbiffar med lingonsås.

Äran - väldigt stort. 100 000 kronor - onekligen ett välkommet tillskott. Men för Martin Svensson innebar utmärkelsen Årets Uppsalastudent också mycket gratisreklam.
- Det blev en hel del artiklar i branschtidningarna och för mig som ganska nybakad egenföretagare var det värt väldigt mycket, betydligt mer än prispengarna, säger han.
Företaget Pharmademic startade han under studietiden på apotekarprogrammet tillsammans med en annan apotekarstudent. De hyr ur ut apotekarstudenter till företag på konsultbasis. Företaget går som tåget och växer ständigt.
- Jo, det går ju väldigt bra. Jag har funderat på om jag kanske enbart skulle satsa på företaget. Vi får se vad som händer.

För egenföretagare är långt från det enda Martin Svensson är. Han slutade i våras på läkemedelsföretaget Lilly för en heltidstjänst på LIF, en branschförening för forskande läkemedelsföretag. Han är han ordförande för en av sektionerna inom intresseorganisationen apotekarsocieteten.
Hur många timmar i veckan jobbar du egentligen?
- Alla frågar, jag vet inte varför ... Jag tycker den här branschen är så oerhört intressant, så det känns inte alltid som jobb. Men jag har alltid tid att umgås med mina vänner i Uppsala.
Saknar du studentlivet?
- Tja, jag har väl kvar en lilltå där. Jag har fortfarande kårleg och har många kompisar som pluggar.
Vad gjorde du med de 100 000 kronorna?
- Jag har använt dem att fortbilda mig, bland annat i ledarskap. Jag har kvar en del, så jag kan fortsätta utbilda mig.
Vad gör du om tio år?
- Oj. Det beror nog på hur marknaden ser ut, kanske skulle det vara kul att driva eget apotek. Men just nu gör jag verkligen det jag allra helst vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om