Endast ett åtal trots satsning mot bidragsfusk

Regeringens jättesatsning mot bidragsfusket har inte lett till fler åtal. Försäkringskassan i Uppsala har sedan 1 januari 2005 polisanmält 135 fall av bidragsfusk. Men bara ett enda har lett till åtal. Läget ser likadant ut i hela landet.

Uppsala2006-08-08 00:00
Förra året nästan tredubblades antalet fall om misstänkt bidragsfusk som Försäkringskassan lämnade över till Uppsalapolisens ekorotel, från 28 år 2004 till 79 fall under 2005. Hittills i år har 56 polisanmälningar gjorts, men Försäkringskassan räknar med en kraftig ökning i höst när många utredningar blir klara.

Andra brottsmisstankar
Av de 135 fall som polisanmälts sedan 1 januari 2005 har bara ett lett till åtal. Anmälan gjordes i januari förra året och tidigare i våras kom åtal och dom.
— Det gick snabbt eftersom personen i fråga var misstänkt för andra grövre brott, berättar Ingegerd Wåhlin, särskild fuskutredare på Försäkringskassan i Uppsala.
Hittills i år har ytterligare fem anmälningar lett till åtal, men de anmälningarna gjordes före 2005. De utredningarna har alltså tagit mer än 20 månader. Ett antal polisutredningar har också lagts ned i brist på bevis.
— Det är olyckligt att så få fall leder till åtal och att det tar så lång tid. De här misstänkta brotten borde gå snabbt att utreda, säger Ingegerd Wåhlin.
Innan polisen får ärendena har det nämligen skett omfattande utredningar på Försäkringskassan och alla bevis överlämnas till polisen. Det borde, anser Försäkringskassan, leda till att ärendena kan utredas snabbare än andra misstänkta ekobrott.

Kraftigt underbemannade
Ändå klarar inte ekoroteln att hantera den stora mängd anmälningar som nu kommer in från Försäkringskassan.
— Vi är kraftigt underbemannade. Vi fick löften från förre länspolismästaren Göran Lindberg att få extraresurser, men det blev det ingenting av, säger Anders Bywall, chef på ekoroteln vid Uppsalapolisen.
Regeringens jättesatsning på ökad bidragskontroll har inte lett till fler åtal, och läget ser likadant ut i hela landet uppger Försäkringskassan centralt. Snarare har det skapat problem för polisen.
Försäkringskassan fick i våras 300 nya heltidstjänster som enbart ägnar sig åt att granska bidragsfusk. I Uppsala finns nu tio heltidstjänster vikta för kontroll. Skatteverket har också kunnat anställt extra personal i samma syfte. Det har lett till att antalet polisanmälningar har ökat kraftigt, vilket också var syftet med satsningen.

Inte en krona extra
Men polisen har inte fått en krona extra för att hantera alla de nya anmälningarna.
— Vi har ett jättebra samarbete med Skatteverket och Försäkringskassan. Men vi hinner inte med. Vi är 19 personer som arbetar inom roteln, med miljöbrott, ekobrott och bedrägerier. Vi har 1 100 ärenden som ligger på hög just nu. Det går inte ihop, säger Anders Bywall.

FAKTA


Vanligt att fuska med föräldrapenning
Det vanligaste bidragsfusket är uttag av tillfällig föräldrapenning, där 28 procent i Uppsala län visat sig vara felaktiga. Därefter följer fusk med sjukpenning och aktivitetsstöd. Det största belopp som Försäkringskassan återkrävt från en enskild person i år är 180 000 kronor för en sjukersättning. Förra året var det högsta återkravet 360 000 kronor.

År - Polisanmälningar
2002 - 8 stycken
2003 - 8 stycken
2004 - 28 stycken
2005 - 79 stycken
2006 - prognos: 150 stycken
Källa: Försäkringskassan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om