– Läget är allvarligt. Och vi har helt klart tre–fyra strategiska veckor framför oss. Det är viktigt att vi har en samsyn, säger Göran Enander, landshövding.
Han berättar att uppslutningen på mötet var hundraprocentig från det 30-tal samhällsaktörer som var kallade till mötet, mycket tack vare att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson deltog.
Några nya, skärpta, restriktioner eller rekommendationer är dock inte aktuellt enligt Göran Enander. Centralt är att förbättra efterlevnaden till de rekommendationer som redan finns på plats
– Nu gäller det att fokusera på grunderna. Inför påsken handlar det om att man umgås i den lilla kretsen. Det behöver inte vara stora fester för att smittspridningen ska ta fart. Det räcker att man utökar sitt kontaktnät med två, tre eller fyra personer för att det ska vara riskfyllt, säger Göran Enander.
Fokus i arbetet framöver kommer att vara på arbetsplatserna och på informationsinsatser i de områden med hög smittspridning som pekats ut i Crush covid-rapporten. På arbetsplatserna är det fikarummen och andra situationer som inte har med arbetet att göra som är viktigast att komma åt.
Bland de områden som nu har högst smittspridning finns både välbärgade villaområden och mer socioekonomiskt utsatta områden: Lindbacken, Vårdsätra/södra Gottsunda, Nyby och Gottsunda/Bandstolen. Det visar också att det inte är studenterna, trots uppmärksamheten på senare tid, som driver pandemin.
Den bilden bekräftas av Johan Nöjd, smittskyddsläkare.
– De yviga studentfesterna har minskat. Studentutbrotten handlade heller inte om så många individer. Nu ser vi att smittspridningen är jämt fördelad i alla åldersgrupper upp till 50 år. Den stora utmaningen är de under 65 som inte blivit prioriterade i vaccinationerna, säger Johan Nöjd.
Men han vågar inte se särskilt ljust på utvecklingen den närmaste tiden. Först i maj tror han att den tredje vågen kan klinga av.
– Innan dess är det svårt att vara optimistisk, säger Johan Nöjd.
Beskedet från Region Uppsala var i veckan också tydligt: Det gäller att gå tillbaka till grunderna i pandemihantering. Det är inte läge att träffas över generationsgränserna.
– Andas inte på någon, låt inte någon andas på dig, håll avstånden och betrakta alla som smittade, sade Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.