En veteran i köket

Lönen är usel, arbetstiderna påfrestande och uppgifterna inte alltid tillfredsställande. Vad är det som ändå lockar med att jobba på nation? Patrik Söderman är en riktig veteran inom ämnet nationsjobb.

Patrik Söderman, chefskock på Uplands, häller pommes i fritösen. Till vänster i bilden skymtar Imran Iqbal förbi.

Patrik Söderman, chefskock på Uplands, häller pommes i fritösen. Till vänster i bilden skymtar Imran Iqbal förbi.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2009-09-09 09:00
Sedan 2006 har han ägnat nära nog all sin vakna tid åt att jobba på Uplands nation. Han började läsa till livsmedelsagronom, vilket han också kommer fortsätta göra tids nog, men nu är det nationen som gäller.
- Jag upptäckte att jag trivdes mycket bättre med att jobba praktiskt på nationen än att studera, berättar Patrik Söderman. Uplands kök var ett väldigt bra ställe att bränna sin tid på.

Patrik Söderman började jobba i pubköket och det dröjde inte länge förrän han var kökschef. Nu har han just blivit korad till köksmästare, högsta hönset i köksväg, och kommer lägga minst 40 timmar i veckan på pubjobb.
- Största delen av dagen handlar faktiskt om att städa, men jag förbereder också all mat inför kvällen. När resten av pubjobbarna kommer ska det vara färdigt.
- Man kommer in i ett gäng och blir som en stor familj! svarar Patrik på frågan om vad det bästa med nationsjobb är. Dessutom är det en riktigt bra erfarenhet att ha slitit bredvid sina studier.

Många som jobbar tar ett pass här och var och hinner kombinera nationsjobb med studierna. Lönen är symbolisk, men alla som jobbar får gratis mat. Man lär sig hantera stress och ibland ställs man inför riktiga utmaningar.
- En gång ringde min kökshjälp 30 minuter innan öppning och sjukanmälde sig. Det var helt överfullt av folk inne i puben och jag var tvungen att fixa allt själv. Det var det värsta jag varit med om, men efteråt var det riktigt skönt! säger Patrik Söderman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!