Max 500 gram kött i veckan ska man äta för att inte öka cancerrisken, det berättade UNT tisdags. UNT visar några exempel på köttinnehållet i olika måltider. Totalt innehåller matportionerna på de fyra bilderna 470 gram kött. Det betyder att det ryms ytterligare två skinksmörgåsar i veckoranson. Sen är det stopp.
De senaste råden från WHO bygger på en sammanställning av en rad olika vetenskapliga studier som entydigt visar ett samband mellan konsumtion av rött kött, det vill säga kött av nöt, gris, lamm, vilt eller ren, och risken att få tarmcancer. Särskilt försiktig ska man vara med charkprodukter.
Livsmedelsverket gjorde redan 2014 en liknande genomgång av forskningen och kom fram till rekommendationer som innebär att man bör äta max 500 gram tillagat rött kött i veckan. En mindre mängd av detta bör vara charkprodukter som korv, skinka, blodpudding, bacon eller leverpastej. Någon exakt mängd för charkprodukterna har man dock inte angett. WHO skriver i ett pressmeddelande att mängden charkprodukter bör vara max 50 gram om dagen, vilket blir mer än hälften av Livsmedelsverkets totala köttkvot.
Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, säger att de ännu inte sett siffrorna som WHO-studien bygger på. Och det är därför inte klart om Livsmedelsverket behöver modifiera sina kostråd något.
För att komma ned till den rekommenderade maxmängden finns två vägar att gå. Antingen minskar man antalet måltider med kött, men behåller samma mängd på tallriken. Eller också minskar man mängden per måltid och försöker dryga ut köttet med grönsaker i olika former. Man kan till exempel blanda i linser eller morötter i köttfärssåsen så att samma mängd köttfärs räcker till flera portioner.
För den som äter normalstora portioner betyder det att man kan äta kött vid fyra måltider i veckan. Den genomsnittliga köttkonsumtionen i Sverige ligger på 450 gram i veckan, vilket är ganska nära rekommendationen. Men skillnaderna är stora mellan dem som äter mycket och de som inte äter kött alls.
– Rekommendationerna är individuella. I snitt på befolkningen skulle vi behöva komma ner till 300 gram kött per vecka. De som äter mycket har ju ingen nytta av att några är vetarianer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Siffrorna i rekommendationen gäller tillagat kött. Då motsvarar 500 gram 650–700 gram rått kött.