"En våt filt över viljan att prata med medier"

Att en förskolechef tystas av kommunens pressavdelning är dåligt för yttrande- och meddelarfriheten. Men det behöver inte vara regelvidrigt, säger en expert.

”Vem vill ha en ettrig kommunikatör på sig om man uttalar sig?”, frågar sig Nils Funcke som är en av Sveriges främsta yttrandefrihetsexperter.

”Vem vill ha en ettrig kommunikatör på sig om man uttalar sig?”, frågar sig Nils Funcke som är en av Sveriges främsta yttrandefrihetsexperter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Uppsala2021-09-21 05:00

Så här såg det ut när SVT:s intervju stoppades:

Nils Funcke är en av Sveriges främsta yttrandefrihetsexperter. Han har sett SVT:s stoppade intervju med en förskolechef i Uppsala kommun.

– Generellt sett är det ett oerhört stort bekymmer att kommunerna skaffar den ena kommunikatören efter den andra. De måste till sist motivera sitt existensberättigande och det kan då ta sig sådana här uttryck, säger han. 

Det är uppenbart att händelsen kan påverka viljan att medverka i medier negativt, säger han.

– Sådant här blir som en våt filt. Vem vill ha en ettrig kommunikatör på sig om man uttalar sig?

Men det behöver för den skull inte vara ett formellt lagbrott där meddelarfriheten skulle ha kringskurits, säger Nils Funcke. När anställda på en viss nivå uttalar sig å kommunens vägnar gäller nämligen inte meddelarfriheten. Då är de företrädare för myndigheten. Meddelarfriheten gäller den som uttalar sig eller ger information personligen, inte i egenskap av företrädare för kommunen i det här fallet.

– Det här är absolut inte bra för yttrandefriheten eller meddelarfriheten, men behöver inte vara ett regelbrott, säger Nils Funcke.

En annan expert: Olof Wilske, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, delar bilden. Men samtidigt säger han att en annan grundlag kan komma i spel.

– Kommunikatören censurerar ju en medarbetare som har rätt att yttra sig enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Den gäller ju även kommunala medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!