— Den ambulerande personen har tagits bort. Om de larmar från en annan avdelning måste jag lämna vårdtagarna ensamma på avdelningen, berättar Christina Berggren.
Hon betonar att det bara handlar om 15-20 minuter åt gången och att vårdtagarna kan kalla på hjälp via larmet. Några av dem kan dock vara förvirrade och ha svårt att hantera larmet.
Christina Berggren skulle gärna se att bemanningen utökades men är trots allt inte orolig.
— Jag har jobbat 30 år i vården och vi har kommit in i de nya rutinerna.
Ambulerande resursperson tas bort
Vid Höganäs vårdboende kommer den ambulerande resurspersonen att tas bort under våren. Vid tre avdelningar ska en person arbeta ensam med 16 vårdtagare nattetid. Det gäller bland annat vid en demensavdelning.
Ingela Kyller, chef vid Höganäs, tror att vårdtagarna inte kommer att drabbas. Dels kan extra personal beordras in under natten, dels finns nattsjukvård att kalla in.
Sedan i höstas har ensamarbete på nätterna blivit allt vanligare vid Uppsalas äldreboenden, uppger Cicki Schelin-Eriksson vid Kommunal.
"Smärtgränsen nådd"
— Det är bara budget i balans som gäller, smärtgränsen är passerad. I förhandlingar har vi begärt att kommunen anger vilka arbetsuppgifter som personalen ska prioritera bort när tiden inte räcker. Men svaret är att allt måste utföras eftersom lagen kräver det.
Det maktmedel som facket har är enligt Cicki Schelin-Eriksson att vända sig till Arbetsmiljöverket om bemanningen blir alltför låg.
— Vi kan kräva att säkerheten i arbetsmiljön utreds.
Läs mer i UNT>