Olle Dahllöf är anställd som psykolog på Folktandvården Seminariet i Uppsala. Han är specialist på att behandla fobin.
– Det är en väldigt svår rädsla, en av de värsta som finns. Det går inte att undvika att gå till tandläkaren för resten av livet och ju längre man undviker ett besök desto mer växer rädslan, säger Olle Dahllöf.
Det är borren som de flesta är rädda för. Främst hela situationen med smärtan och ljudet, men även utsattheten att ligga på rygg och inte kunna styra situationen eller förstå vad som egentligen händer. Munnen är dessutom en särskilt känslig plats att behandla och själva bedövningen inför borrningen kan också späda på rädslan, spruträdsla är ett ganska vanligt fenomen.
Många som är rädda väljer att inte söka hjälp. Kännedomen om att hjälp går att få har växt med åren så Olle Dahllöf tror inte att de riktigt rädda låter bli att söka hjälp för att de inte vet var den finns.
I stället hamnar den riktigt tandläkarrädde i ett psykologiskt stadium där man inte ens vill höra talas om tandvård, man stoppar huvudet i sanden. Det är så lätt att hitta en ursäkt, en motivering, till att inte gå till tandläkaren. Det tar tid, det gör ont och det är dyrt. Undersökningar har dessutom visat att nära hälften av befolkningen ofta berättar om sina värsta upplevelser hos tandläkaren för sina vänner eller i fikarummet på jobbet.
– Vore det så läskigt som de säger skulle de själva inte gå dit. Deras beteende gör att de riktigt rädda blir än mer introverta och än mer rädda, säger Olle Dahllöf.
Hans arbetsschema är alltid fullbokat. Den som vill bli behandlad får stå i kö och sedan komma på ett introduktionssamtal där Olle Dahllöf tillsammans med patienten försöker komma fram till var själva rädslan är som störst. Ett vanligt tandläkarbesök gås noggrant igenom så att patienten vet vad som händer. Exempelvis berättar Olle Dahllöf alltid om borrtider.
– Det kan ofta kännas som att tandläkaren borrar i flera minuter men den genomsnittliga borrtiden är faktiskt 40 sekunder.
Behandlingen är ofta upplagd på tio träffar under ett halvårs tid och Folktandvården i Uppsala har även börjat behandla tandvårdsfobiker i grupp.
– Många tror att de är ensamma om att vara så rädda. I grupp får man enklare förståelse för att det är ett stort problem och man kan sporra varandra.
I framtiden tror Olle Dahllöf att antalet personer med tandvårdsfobi kommer att sjunka. Tekniken utvecklas hela tiden och gör att fler verktyg utvecklas som gör besöket mindre smärtsamt. Det viktigaste tipset han ger är att verkligen gå.