En utpressare med kärnvapen

Uppsala2009-05-27 00:01
Det uppenbara syftet med Nordkoreas nya kärnsprängning och missiltester är utpressning -regimen vill pressa fram bistånd i olika former för att avstå från ytterligare provokationer. Det har fungerat tidigare.
Denna gång finns dock ytterligare inslag i bilden. Nordkoreas diktator Kim Jong-il är 67 år och har länge varit frånvarande från det offentliga livet. Förklaringen anses vara att han har haft en stroke - och konsekvensen kan antingen vara att ett maktskifte är nära förestående, att en maktkamp pågår eller förbereds eller att Kim själv vill markera att han alltjämt leder landet. I alla dessa tre scenarier så kan beslutet om kärnsprängningen ingå, som ett sätt för Kim eller någon annan aktör eller grupp av aktörer att vinna poäng i ett internt maktspel.

Hur farligt är Nordkorea och vad kan omvärlden göra? Landets militära förmåga överskattas ofta. Svenska Dagbladets Bertil Lintner påpekade i går att den groteskt överdimensionerade armén, en av världens största, har föråldrad utrustning och ont om drivmedel - det är därför som regimen ser kärnvapen som den enda "livförsäkring" som står till buds.
Samtidigt måste de styrande i Pyongyang inse att regimen kan falla om den verkligen skulle genomföra ett angrepp mot Sydkorea eller Japan. Men desperationen kan framkalla också helt irrationella beslut.

Att påverka Nordkorea med sanktioner är dessvärre nästan omöjligt. Landet är redan så isolerat det kan bli och eftersträvar heller ingen kontakt med omvärlden - annat än i form av hjälpsändningar. Och väljer omvärlden att än en gång bistå med livsmedel, bensin och annat så måste man ändå räkna med att en ny provokation och en ny kris inträffar inom en ganska nära framtid.
Vad skulle hända om omvärlden i stället helt enkelt struntade i provokationerna? Kärnvapnen kan ju ändå inte användas eftersom ett sådant beslut omedelbart skulle utlösa dramatiska internationella reaktioner. Eller skulle man försöka använda dem i alla fall? Vågar man lita på att regimen fungerar rationellt om dess kalkylerade utpressning slår slint? Hur tolkar de styrande i Iran omvärldens agerande? Till skillnad från Nordkorea försöker Iran inte isolera sig från världen och kan - kanske - gå att påverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om