En tyst minut med eftertanke

På onsdagen håller byggnads- och industriarbetare en tyst minut för att hedra de arbetskamrater som har dött på sina arbetsplatser.

Jörgen Appelgren, Stefan Klöble och Roger Barkman deltar.

Jörgen Appelgren, Stefan Klöble och Roger Barkman deltar.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-06-08 10:03

Förra månaden avled två byggnadsarbetare på jobbet.
– En död är en för mycket, säger Bengt Westman, ordförande vid Byggnads i Uppland.

Förra året dog tolv byggnadsarbetare på jobbet, och bara i maj i år har två byggnadsarbetare mist livet på jobbet.
– Det är åt pipsvängen. Vi får intrycket av att alla inte gör vad de kan och borde göra, det gäller såväl politiker som myndigheter och arbetsgivare. Till exempel har Arbetsmiljöverket fått sämre resurser för att arbeta med de här frågorna, säger Bengt Westman.
Han menar att pressade byggtider är en av anledningarna bakom dödsfallen, och fackförbunden Byggnads och IF Metall lyfter även fram att låg bemanning och stress leder till såväl sjukskrivningar som dödsolyckor.

Vid korsningen mellan Kungsgatan och Skolgatan i Uppsala finns en av de byggarbetsplatser som håller en tyst minut i dag. Här på den bullriga och till utseendet dramatiska arbetsplatsen anlägger NCC bostäder som beräknas stå klara i slutet av nästa år. Förutom fallhöjderna i själva bygget omringas platsen dessutom av tung fordonstrafik i flera riktningar.

Platschefen Roger Barkman och arbetsledaren Jörgen Appelgren förklarar att de deltar i den tysta minuten för att uppmärksamma de problem som finns och för att förhoppningsvis starta en diskussion kring dem. Målet är nollvision när det gäller dödsfall på arbetsplatsen.
– Det är klart vi ska ha nollvision. Allt kan bli bättre och det är viktigt att gå ut med vad som gick fel efter en dödsolycka så att alla kan lära sig av det, säger Roger Barkman.

På tal om hans egen arbetsplats menar han att de ligger på framkant när det gäller riskbedömning, och varken han, Jörgen Appelgren eller skyddsombudet Stefan Klöble känner sig oroliga för att något ska inträffa på jobbet, men de är medvetna om att det skulle kunna ske.
– Ofta är man väldigt van på arbetsplatsen men det är jobbigt att dödsolyckor kan inträffa, säger Stefan Klöble.
– När det har inträffat en dödsolycka händer det ofta att man känner någon som jobbar där, så då ringer man och kollar vad som har hänt och att inte den personen var inblandad, säger Jörgen Appelgren.
– Det är oacceptabelt att det händer. Man ska inte behöva gå till jobbet på morgonen och inte veta om man kommer hem levande igen, säger Bengt Westman.

Fakta byggolyckor

2008 avled 15 personer i olyckor på byggnadsarbetsplatser. 2009 avled 8 personer och 2010 avled 12 personer. Senast ett dödsfall inträffade inom byggindustrin i Uppsala län var 2008.

Fackföreningarna Byggnads och IF Metall gör med anledning av antalet dödsolyckor den senaste tiden gemensam sak för att hedra dem som mist livet på sina arbetsplatser.

Klockan 12 på onsdagen hålls en tyst minut på byggnads- och industriarbetsplatser runt om i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om