En tur med smak
Om du ledsnat på traditionella sevärdheter kanske ett besök på ett bryggeri kan vara något. UNT har besökt Sigtuna brygghus och tipsar dessutom om tio andra ställen att dryckesturista på.
Daniel Smeds, Michael Larsson och Mikaels Smeds jobbar på lokala trä- och byggföretag. De har tagit sig till för dricka öl och titta på fotboll.
Foto: Sven- Olof Ahlgren
Solen gassar hett in genom de höga fönstren i bryggeriets lokaler i Arlandastad. Initiativtagaren och delägaren Peter Forss går gärna in i kylrummet för att svalka sig tillsammans med tunnorna med färdigjäst öl. Deras två ölsorter Gas-Jannes och Humle-Hildas och en ännu odöpt testsort ligger i dag och väntar på törstiga strupar i det nollgradiga utrymmet.
- Ölen påverkas av maltsort, humlesort och jästkultur. Den påverkas också av andra faktorer som hur man blandar dem och hur länge ölet jäser. Allt det här gör att det finns precis hur många ölsorter som helst, berättar Peter Forss med van föreläsarröst samtidigt som han förevisar olika glas med maltkorn och humlepellets.
Hans kärlek till ölhantverket är uppenbarligen mycket stor, men det här är första gången han själv ger sig in i branschen på allvar som en av fem delägarfamiljer i brygghuset som har haft öppet sedan i maj.
- Jag tjänar mina pengar på annat håll och lägger dem på det här. Men i framtiden hoppas jag att vi som äger bryggeriet kan leva på det. Det är så skönt att göra något som folk förstår, alla vet vad öl är. Men allt hantverk som ligger bakom är det färre som tänker på, inte heller det speciella i ett kvalitetsöl som det vi brygger här. Jag säger inte att de stora bryggerierna är dåliga, men de är så stora industrier. Det blir många kompromisser och en mycket snabb filtrering som gör att en del av smaken försvinner. Här får ölet jäsa och klarna i sin egen takt, det känns på smaken.
Flera ölpubar i Stockholm och lokala restauranger sägs vara intresserade av att sälja deras två ölsorter på fat. I höst finns de med som beställningsvara i Systembolagets katalog.
- Vi har kapacitet för att bli mycket större. Men då måste vi lösa tappningsproblemet, berättar Peter Forss. När ölet ska tappas på flaska står bryggeriägarna själva och fyller flaskor ur en kran och klämmer sedan på kapsylen.
Men mycket kan bli ännu mer. Det vet Håkan Lundgren, en av de andra ägarna till Sigtuna Brygghus och säkert en bidragande anledning till att allt gått som på räls. En gång i tiden var han med och arbetade för att ändra lagstiftningen så att det gick att importera nya, starka ölsorter. Tidigare fanns en högsta alkoholhaltsgräns som förhindrade det. Håkan Lundgren ligger också bakom ölsorter som Lundgrens lager och Nils Oscar, numera storsäljare på Systembolaget. Han hoppas mycket på sitt nya bryggeri.
- Det är perfekt för folk att kunna ta bussen hit, direkt från Arlanda till det lokala bryggeriet.
Rödbrun glittrande vätska rinner ner i glas efter glas ur den glänsande nya tappen. Humle-Hildas smak är rund, kryddig, lite söt. Gas-Jannes är lite mer fruktig, en ljus ale som passar bra i solen.
Än så länge serveras deras öl bara på plats i Arlandastad, och hit kommer bland annat konferensgrupper och företag men också lokalbor som vill ta en öl efter jobbet, kanske titta på fotboll eller äta en bit mat.
- Vi lagar en hel del mat här själva. Men eftersom en av ägarna har en restaurang inne i Märsta har vi också möjlighet till fin catering, berättar Peter Forss.
I kväll serveras till exempel ryggbiff, färskpotatis, lax och sallader till flera olika företagsgrupper som ska komma på ölprovning under kvällen .
Peter Forss är säker på att intresset för öl kommer att öka ännu mer i framtiden.
- Det kommer att bli sådant man pratar om vid matbordet, som vin eller whisky. Och här vill vi inte bara servera öl, vi vill dela med oss av ölkultur. Kunskapen om öl påverkar också hur man dricker och vem som dricker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!