En tur med smak
Om du ledsnat pÄ traditionella sevÀrdheter kanske ett besök pÄ ett bryggeri kan vara nÄgot. UNT har besökt Sigtuna brygghus och tipsar dessutom om tio andra stÀllen att dryckesturista pÄ.
Daniel Smeds, Michael Larsson och Mikaels Smeds jobbar pÄ lokala trÀ- och byggföretag. De har tagit sig till för dricka öl och titta pÄ fotboll.
Foto: Sven- Olof Ahlgren
Solen gassar hett in genom de höga fönstren i bryggeriets lokaler i Arlandastad. Initiativtagaren och delÀgaren Peter Forss gÄr gÀrna in i kylrummet för att svalka sig tillsammans med tunnorna med fÀrdigjÀst öl. Deras tvÄ ölsorter Gas-Jannes och Humle-Hildas och en Ànnu odöpt testsort ligger i dag och vÀntar pÄ törstiga strupar i det nollgradiga utrymmet.
Â- Ălen pĂ„verkas av maltsort, humlesort och jĂ€stkultur. Den pĂ„verkas ocksĂ„ av andra faktorer som hur man blandar dem och hur lĂ€nge ölet jĂ€ser. Allt det hĂ€r gör att det finns precis hur mĂ„nga ölsorter som helst, berĂ€ttar Peter Forss med van förelĂ€sarröst samtidigt som han förevisar olika glas med maltkorn och humlepellets.
Hans kÀrlek till ölhantverket Àr uppenbarligen mycket stor, men det hÀr Àr första gÄngen han sjÀlv ger sig in i branschen pÄ allvar som en av fem delÀgarfamiljer i brygghuset som har haft öppet sedan i maj.
Â- Jag tjĂ€nar mina pengar pĂ„ annat hĂ„ll och lĂ€gger dem pĂ„ det hĂ€r. Men i framtiden hoppas jag att vi som Ă€ger bryggeriet kan leva pĂ„ det. Det Ă€r sĂ„ skönt att göra nĂ„got som folk förstĂ„r, alla vet vad öl Ă€r. Men allt hantverk som ligger bakom Ă€r det fĂ€rre som tĂ€nker pĂ„, inte heller det speciella i ett kvalitetsöl som det vi brygger hĂ€r. Jag sĂ€ger inte att de stora bryggerierna Ă€r dĂ„liga, men de Ă€r sĂ„ stora industrier. Det blir mĂ„nga kompromisser och en mycket snabb filtrering som gör att en del av smaken försvinner. HĂ€r fĂ„r ölet jĂ€sa och klarna i sin egen takt, det kĂ€nns pĂ„ smaken.
Flera ölpubar i Stockholm och lokala restauranger sÀgs vara intresserade av att sÀlja deras tvÄ ölsorter pÄ fat. I höst finns de med som bestÀllningsvara i Systembolagets katalog.
Â- Vi har kapacitet för att bli mycket större. Men dĂ„ mĂ„ste vi lösa tappningsproblemet, berĂ€ttar Peter Forss. NĂ€r ölet ska tappas pĂ„ flaska stĂ„r bryggeriĂ€garna sjĂ€lva och fyller flaskor ur en kran och klĂ€mmer sedan pĂ„ kapsylen.
Men mycket kan bli Ànnu mer. Det vet HÄkan Lundgren, en av de andra Àgarna till Sigtuna Brygghus och sÀkert en bidragande anledning till att allt gÄtt som pÄ rÀls. En gÄng i tiden var han med och arbetade för att Àndra lagstiftningen sÄ att det gick att importera nya, starka ölsorter. Tidigare fanns en högsta alkoholhaltsgrÀns som förhindrade det. HÄkan Lundgren ligger ocksÄ bakom ölsorter som Lundgrens lager och Nils Oscar, numera storsÀljare pÄ Systembolaget. Han hoppas mycket pÄ sitt nya bryggeri.
Â- Det Ă€r perfekt för folk att kunna ta bussen hit, direkt frĂ„n Arlanda till det lokala bryggeriet.
Rödbrun glittrande vÀtska rinner ner i glas efter glas ur den glÀnsande nya tappen. Humle-Hildas smak Àr rund, kryddig, lite söt. Gas-Jannes Àr lite mer fruktig, en ljus ale som passar bra i solen.
Ăn sĂ„ lĂ€nge serveras deras öl bara pĂ„ plats i Arlandastad, och hit kommer bland annat konferensgrupper och företag men ocksĂ„ lokalbor som vill ta en öl efter jobbet, kanske titta pĂ„ fotboll eller Ă€ta en bit mat.
Â- Vi lagar en hel del mat hĂ€r sjĂ€lva. Men eftersom en av Ă€garna har en restaurang inne i MĂ€rsta har vi ocksĂ„ möjlighet till fin catering, berĂ€ttar Peter Forss.
I kvÀll serveras till exempel ryggbiff, fÀrskpotatis, lax och sallader till flera olika företagsgrupper som ska komma pÄ ölprovning under kvÀllen .
Peter Forss Àr sÀker pÄ att intresset för öl kommer att öka Ànnu mer i framtiden.
Â- Det kommer att bli sĂ„dant man pratar om vid matbordet, som vin eller whisky. Och hĂ€r vill vi inte bara servera öl, vi vill dela med oss av ölkultur. Kunskapen om öl pĂ„verkar ocksĂ„ hur man dricker och vem som dricker.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!