En tur med smak

Om du ledsnat pÄ traditionella sevÀrdheter kanske ett besök pÄ ett bryggeri kan vara nÄgot. UNT har besökt Sigtuna brygghus och tipsar dessutom om tio andra stÀllen att dryckesturista pÄ.

Daniel Smeds, Michael Larsson och Mikaels Smeds jobbar pÄ lokala trÀ- och byggföretag. De har tagit sig till för dricka öl och titta pÄ fotboll.

Daniel Smeds, Michael Larsson och Mikaels Smeds jobbar pÄ lokala trÀ- och byggföretag. De har tagit sig till för dricka öl och titta pÄ fotboll.

Foto: Sven- Olof Ahlgren

Uppsala2006-08-05 00:00
I en gammal hamburgerrestaurang huserar nyöppnade Sigtuna brygghus, ett litet bryggeri med stora drömmar.
Solen gassar hett in genom de höga fönstren i bryggeriets lokaler i Arlandastad. Initiativtagaren och delÀgaren Peter Forss gÄr gÀrna in i kylrummet för att svalka sig tillsammans med tunnorna med fÀrdigjÀst öl. Deras tvÄ ölsorter Gas-Jannes och Humle-Hildas och en Ànnu odöpt testsort ligger i dag och vÀntar pÄ törstiga strupar i det nollgradiga utrymmet.
­- Ölen pĂ„verkas av maltsort, humlesort och jĂ€stkultur. Den pĂ„verkas ocksĂ„ av andra faktorer som hur man blandar dem och hur lĂ€nge ölet jĂ€ser. Allt det hĂ€r gör att det finns precis hur mĂ„nga ölsorter som helst, berĂ€ttar Peter Forss med van förelĂ€sarröst samtidigt som han förevisar olika glas med maltkorn och humlepellets.
Hans kÀrlek till ölhantverket Àr uppenbarligen mycket stor, men det hÀr Àr första gÄngen han sjÀlv ger sig in i branschen pÄ allvar som en av fem delÀgarfamiljer i brygghuset som har haft öppet sedan i maj.
­- Jag tjÀnar mina pengar pÄ annat hÄll och lÀgger dem pÄ det hÀr. Men i framtiden hoppas jag att vi som Àger bryggeriet kan leva pÄ det. Det Àr sÄ skönt att göra nÄgot som folk förstÄr, alla vet vad öl Àr. Men allt hantverk som ligger bakom Àr det fÀrre som tÀnker pÄ, inte heller det speciella i ett kvalitetsöl som det vi brygger hÀr. Jag sÀger inte att de stora bryggerierna Àr dÄliga, men de Àr sÄ stora industrier. Det blir mÄnga kompromisser och en mycket snabb filtrering som gör att en del av smaken försvinner. HÀr fÄr ölet jÀsa och klarna i sin egen takt, det kÀnns pÄ smaken.

Flera ölpubar i Stockholm och lokala restauranger sÀgs vara intresserade av att sÀlja deras tvÄ ölsorter pÄ fat. I höst finns de med som bestÀllningsvara i Systembolagets katalog.
­- Vi har kapacitet för att bli mycket större. Men dÄ mÄste vi lösa tappningsproblemet, berÀttar Peter Forss. NÀr ölet ska tappas pÄ flaska stÄr bryggeriÀgarna sjÀlva och fyller flaskor ur en kran och klÀmmer sedan pÄ kapsylen.
Men mycket kan bli Ànnu mer. Det vet HÄkan Lundgren, en av de andra Àgarna till Sigtuna Brygghus och sÀkert en bidragande anledning till att allt gÄtt som pÄ rÀls. En gÄng i tiden var han med och arbetade för att Àndra lagstiftningen sÄ att det gick att importera nya, starka ölsorter. Tidigare fanns en högsta alkoholhaltsgrÀns som förhindrade det. HÄkan Lundgren ligger ocksÄ bakom ölsorter som Lundgrens lager och Nils Oscar, numera storsÀljare pÄ Systembolaget. Han hoppas mycket pÄ sitt nya bryggeri.
­- Det Àr perfekt för folk att kunna ta bussen hit, direkt frÄn Arlanda till det lokala bryggeriet.

Rödbrun glittrande vÀtska rinner ner i glas efter glas ur den glÀnsande nya tappen. Humle-Hildas smak Àr rund, kryddig, lite söt. Gas-Jannes Àr lite mer fruktig, en ljus ale som passar bra i solen.
Än sĂ„ lĂ€nge serveras deras öl bara pĂ„ plats i Arlandastad, och hit kommer bland annat konferensgrupper och företag men ocksĂ„ lokalbor som vill ta en öl efter jobbet, kanske titta pĂ„ fotboll eller Ă€ta en bit mat.
­- Vi lagar en hel del mat hÀr sjÀlva. Men eftersom en av Àgarna har en restaurang inne i MÀrsta har vi ocksÄ möjlighet till fin catering, berÀttar Peter Forss.
I kvÀll serveras till exempel ryggbiff, fÀrskpotatis, lax och sallader till flera olika företagsgrupper som ska komma pÄ ölprovning under kvÀllen .
Peter Forss Àr sÀker pÄ att intresset för öl kommer att öka Ànnu mer i framtiden.
­- Det kommer att bli sÄdant man pratar om vid matbordet, som vin eller whisky. Och hÀr vill vi inte bara servera öl, vi vill dela med oss av ölkultur. Kunskapen om öl pÄverkar ocksÄ hur man dricker och vem som dricker.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om