Mönster kommer och går, men vissa består. Randigt och rutigt är ständigt på tapeten i Sverige, liksom marina mönster och de årligen återkommande julmotiven. Maria Bryngemark är mönsterdesigner från Uppsala. Hon vänder blickarna bortanför Sverige gränser och nyligen expanderade hennes företag rejält.
Internationellt pratas det mycket om svensk design.
– Vi är små i världen, men det är tillräckligt många som tycker att vi är spännande, säger hon.
På internationella designmässor sticker svenska montrar ut i mängden.
– Det syns direkt om det är svenskt. Vi är ordentliga och pedagogiska med ett rent formspråk i broschyrer och montrar.
Japan och Sverige tycks ha en del gemensamt, svensk design går hem där.
– De är sparsmakade och svensk stil är också lite försiktig. Våra ljusa mönster mot vit bakgrund funkar i Japan, man behöver inte ändra på något, säger Maria Bryngemark.
Förra året gjorde hon sin första mönsterkollektion till en japansk beställare. Det har hänt mycket annat också i designföretaget Sirilinn på sistone. För snart sex år sedan startade det i liten skala och bestod tills för något år sedan endast av Maria Bryngemark och maken Håkan Frödén som sköter säljandet, mässorna och förhandlingarna. Nu har de knutit till sig tio frilansande designers i Sverige och utomlands.
Det är alltså inte bara Maria Bryngemarks skapelser vi ser runtomkring oss i ateljén i gamla missionskyrkan på Kungsgatan i Uppsala. På väggen sitter frimärksstora provexemplar upptejpade, grupperade under rubriker som sport/navy, garden, fantasia/out of the ordinary och swedish romance.
– Jag håller på med en helt ny kollektion Det ska bli sju olika teman. Jag tar bort och lägger till, berättar Maria Bryngemark.
På ett avlångt bord ligger en trave utsnitt av olika mönster. Ett är lekfullt, med grodor och fiskar mot en mörk bakgrund. Kerstin Teghammar heter designern som ritat det.
– Den vill jag ha med i kollektionen för att den är rolig. Det är en berättande och lite barnslig stil som vi svenskar gillar, med starka färger, som Ikea.
Annars brukar som sagt svenskar falla för ljusa bottnar, särskilt på gardiner för att släppa in mycket ljus i detta vintermörka hörn av världen.
Just nu gillar många det söta romantiska, feminina och lantliga, med mycket rosa och blommigt och ofta med stämpeltryck med textinslag – det som kallas shabby chic.
– Den har inte jag gjort så mycket. Den är inte så rolig. Jag längtar efter mer färg, säger Maria Bryngemark.
Stilrent tycker hon också är tråkigt.
– Många är för rädda för att blanda.
Generellt vill människor ha en sak i köket och en annan i vardagsrummet. I köket vill man sy grytlappar och andra prylar av samma tyg som gardinerna, då ska det vara små mönster. I vardagsrummet vill man ha större och finare blommor, inte en tokig maskros.
När Maria Bryngemark ska svara på vad som inspirerar henne förvarnar hon om att det låter som en kliché: naturen och blommorna. Resor är en annan viktig källa till inspiration.
– En resa till Shanghai nyligen satte igång en hel del. Shanghai är en hysterisk stad och kineserna är duktiga på att göra väldigt moderna saker med sitt traditionella formspråk. Jag känner mig uppfylld.
Det kommer att bli en kollektion säger hon – och det kommer att märkas att hon varit extra engagerad.
Mönsterdesignandet började tidigt. Som barn målade och ritade hon hela tiden. Hennes mamma köpte indisk lakansväv som dottern fick rita på med textilkritor. Sedan sydde den entusiastiska mamman dukar och gardiner till hela släkten. Produktionen var i stor skala redan då. Numera får Maria Bryngemarks mamma köpa dotterns tyg till julgardinerna på Hemtex.