Det var i höstas som UNT berättade att en skönhetsklinik stängts till stora delar av Inspektionen för vård och omsorg. Skälet var allvarliga brister i patientsäkerheten.
Kliniken ligger i Norrköping men de läkare som arbetat där har sin egentliga anställning på Akademiska sjukhuset. Verksamheten i Norrköping har de haft som extraknäck.
Omedelbart inleddes ett så kallat individärende av den ene Uppsalaläkaren. Nu har IVO beslutat att utreda även den andre, en läkare med en lång karriär inom Akademiska sjukhuset bakom sig, flera år som chef.
– Skälet till att vi gör en individutredning av den här läkaren är att han arbetat vid en verksamhet där vi har konstaterat brister och meddelat ett förbud, säger Ida Nilsson, handläggare på IVO.
I ett individärende utreds om det finns brister i personens yrkesutövning. I förlängningen kan det leda till att en läkare mister sin läkarlegitimation, men det kan också leda till kritik, ett beslut om prövotid, eller ingen åtgärd alls.
För ett beslut om prövotid eller att läkaren ska förlora sin legitimation krävs beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
UNT har tagit del av IVO:s utredning. Där berättar den läkare som IVO först inledde en utredning mot hur det kom sig att han började extraknäcket. Enligt hans berättelse är det han som följt med sin kollega från Uppsala till Norrköping där denne då redan arbetat på konsultbasis i flera år.
Det är också läkarkollegan från Uppsala som ska ha lärt honom alla de behandlingar han utfört på kliniken i Norrköping, bland dem finns hudbehandlingar. Ingen av de två Uppsalaläkaren är utbildade hudspecialister. IVO:s beslut att stänga kliniken grundar sig i en utredning av ett fall där en patient fick hudförändringar borttagna. Förändringarna visade sig senare vara cancer och patienten avled.
IVO:s stängningsbeslut fick stor uppmärksamhet. I en unik åtgärd gick IVO dessutom ut och uppmanade klinikens hudpatienter att ta kontakt med vård. IVO har själva inte kunnat kontakta patienterna eftersom några patientuppgifter inte funnits sparade.
Två av klinikens kunder valde då att i Norrköpings tidningar, NT, berätta om vad de upplevde som allvarliga brister i behandlingen. I det ena fallet berättar patienten Sandra att hon fått upprepade behandlingar under ögonen och i läpparna av läkare. Båda behandlingarna tillhör dem som kliniken nu är förbjudna att utföra.
Enligt Sandra ledde behandlingarna till komplikationer. I artikeln berättar hon att hon själv fått uppsöka annan vård med rätt kompetens för justeringar.
– Hon kunde fixa mina läppar, men ögonen ville hon inte röra eftersom det kunde bli ännu värre, säger Sandra till NT.
Hon reagerade starkt på nyheten om IVO:s utredning och patienten som avlidit och tycker att det känns otäckt att kliniken inte verkar ha tagit ansvar för de behandlingar de utfört.
– Riskerade jag min syn när han höll på under ögat på mig?, säger hon till NT.
Kliniken har inte velat kommentera Sandras uppgifter. Inte heller när UNT ringer vill företrädaren svara på frågor.
En läkare inom Region Uppsala måste få sina extraknäck och bisysslor godkända av sin chef. I fallet med den läkare som nu senast blivit föremål för utredning har inte kliniken i Norrköping nämnts i den redovisning av bisysslor som UNT kontrollerat. Däremot har det stått att han i ett av sina konsultbolag har verksamhet i Östergötland.
Efter UNT:s artikel om Uppsalaläkarnas extraknäck vid den nu stängda skönhetskliniken krävde Socialdemokraterna en översyn över samtliga beviljade bisysslor. Under tisdagen ska frågan de väckt behandlas av Regionstyrelsen.