En svensk tiger

Det ska vara kul att lära sig, men vad gör man när barnen inte har lust att göra läxan? För det är svårt att ställa krav utan att känna sig som den omskrivna tigermamman.- Men vi måste ställa krav på våra barn, säger barnpsykologen Marie Carlsson.

Foto: Shutterstock

Uppsala2011-09-01 11:01

Nyligen kom boken Tigermammans stridsrop, av Amy Chua, ut på svenska, men hennes barnuppfostringsmetoder har redan slagit ner som en bomb i stora delar av världen. För hon kräver att barnen har högsta betyg, övar på sitt instrument tre timmar om dagen och alltid lyder. Den här kadaverdisciplinen är verkligen inget att ta efter, menar barnpsykologen Marie Carlsson. Men hon menar ändå att vi kan bli bättre på att ställa krav på våra barn.
- Det kan man göra om man samtidigt är kärleksfull och lyssnar på dem, säger hon.

Det är kanske inga problem att ställa krav på barn som vill lära sig, det är gångerna de inte har lust att göra läxorna som det blir jobbigt. Det finns forskning som visar att läxor är det som skapar flest konflikter mellan barn och föräldrar i hemmet. I de konflikterna blir vi den där gnälliga föräldern vi själva ogillar.
- Det krockar med den bild vi har av hur vi vill vara som föräldrar. Vi vill vara snälla och demokratiska.
Men barn behöver motstånd, menar Marie Carlsson. För kicken det innebär att jobba hårt och på så vis erövra kunskap, men också för att det ger barn en tålighet och uthållighet som de behöver i livet. Det är svårt i en tid då allt helst ska vara lustfyllt.
- I dag vill många barn inte öva. De vill kunna på en gång. Det här är något vi vuxna måste lära barnen.

Tigermammans barn får inte titta på tv och visst kan man känna att ett liv utan tv och spel skulle göra läxläsningen betydligt lättare.
- Det viktiga är att vi vuxna lär barnen att börja med det "tråkiga". När de är klar med läxan får de göra det roliga och inte tvärtom.
När det gäller fritidsaktiviteter tycker hon att man ska vara försiktig med att ställa krav.
- Ställ krav på sånt barnen verkligen måste göra. Det är onödigt att skapa krav kring aktiviteter som bara ska vara roliga.

Tigermamman Amy Chua har också startat en debatt om utbildning och om hur vi i väst står oss i konkurrensen med de asiatiska länderna. Men i stället för att bli svenska tigrar tycker Tidningen Times att vi i stället borde titta på Finland framgångar på skolområdet som de menar utmanar tigermamman. För där får eleverna bra resultat trots att barnen inte läser så vansinnigt mycket läxor. En förklaring till framgångarna är bra lärare och att yrket har status.

FAKTA

FAKTA: Läxtips
Det finns ingen svensk forskning som visar att mer läxläsning skulle ge bättre skolresultat. Det menar Ingrid Westlund, docent i pedagogik vid Linköpings universitet. Hon saknar också riktlinjer för hur mycket läxor en lärare får ge.
- En lärare kan i dag invadera en hel familjs liv med läxor, säger hon och ger några råd till oss föräldrar:

1. Bestäm tid
Det är bättre att bestämma hur lång tid barnen ska göra läxor än att ange antalet uppgifter. Då vet man när man blir klar.

2. Individanpassa
Bra läxor är anpassade efter varje elevs behov. Får alla samma läxor så behöver vissa elever göra läxor i timmar medan andra inte behöver läsa alls. Det blir orättvist.

3. Måste förstå
Prata med läraren om barnen får läxor de inte förstår. Hemma ska man repetera, inte lära nya saker. (TT Spektra)


FAKTA: Tigermamman
Det var med artikeln "Därför är kinesiska mammor överlägsna" i tidningen Wall Street Journal som tigermamman Amu Chua blev känd för världen. För henne är att kräva allt av sina barn att älska dem och hon ställer kinesiska uppfostringsmetoder mot de västerländska, i synnerhet de amerikanska, som hon tycker är slappa och i grunden kärlekslösa. Hon är uppvuxen i USA med kinesiska föräldrar och är juridikprofessor på Yale Law School. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om