En stor stark, tack... eller?

I dag, fredag, intar Uppsalas första öl- och whiskymässa Fyrishov. Men hur kräsna är egentligen Uppsalaborna när det kommer till den skummiga maltdrycken? City kollar läget med några av stans pubar.

Uppsalaborna kan sin öl, enligt Bobby Kata på Sherlock's.

Uppsalaborna kan sin öl, enligt Bobby Kata på Sherlock's.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-02-27 08:55

Malt, humle, jäst och vatten. Receptet kan låta enkelt, men för ölentusiasten är det mer komplicerat än så. Drycken kommer i tusentals sorter och smaker, och det märks inte minst på Uppsalas pubar.

Här tänker gästerna efter både en och två gångar innan de gör sin beställning.

Neil Doherty, som i höstas efter flera år bakom bardisken tog över irländska puben Buddys, menar att det sedan fem, sex år tillbaka skett ett paradigmskifte inom den svenska ölkulturen.

– Svenskar har blivit mer äventyrliga. Det är framför allt de yngre som vill prova nya sorter, men även äldre vill ha en öl som är komplex och smakar mer. Jag skulle säga att det är IPA, India Pale Ale, som är den nya stor stark.

Lisa Larsson, som ansvarar för baren på Pipes of Scotland, håller med.

– IPA är väldigt populärt. Folk har insett att humle är gott, och gärna amerikanska sorter av det som är lite mer fruktiga, säger Lisa Larsson som tycker det är en stor skillnad på öl och öl.

– Att dricka en stor stark jämfört med en riktigt bra öl som man lagt ner lite kärlek på är som att äta snabbmakaroner i stället för på finrestaurang.

Så vad är det som gör oss mer ölmedvetna? Bobby Kata, ägare av en Uppsalas nyaste pubar – Sherlock, tror precis som många av de City pratar med, att de har att göra med alla nya mikrobryggerier som poppar upp lite här och var i länet.

– Folk känner till öl här tack vare att det finns små bryggerier i och nära Uppsala. Jag tycker Uppsalaborna absolut ska ta åt sig äran av att de kan sin öl, säger Bobby Kata.

Nostalgiker och ölkonservativa som är oroliga för att den stora starka kommer försvinna helt kan dock vara lugna. När City frågar pubarna vilken som är den populäraste ölen toppar en ljus lager de flestas listor. Så även på William’s där Saman Petfat är bartender. Även om folk i större utsträckning vågar utmana sina smaklökar är det fortfarande många som gärna inte chansar och hellre satsar på det säkra kortet.

– Det är därför jag gillar öl- och whiskymässan, att det blir en chans för besökarna att utveckla sina smaker och testa något nytt, säger Saman Petfat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!