En sport för ett nytt klimat
Under snöfattiga vintrar kan rullskidor komplettera längdskidåkningen. Skillnaden mellan asfalt och snö är liten. Därför blir rullskidor en bra träning inför både Vasaloppet eller fjällsemestern.
Skejt eller klassiskt. Ida Johansson väljer bland skidorna utanför huset i Gränby.
Foto: Linus Höök
- Det är ett bra sätt att öva om man inte är bortskämd med snö, säger hon.
För det roligare att åka på snö, men varför har hon svårt att svara på.
- Jaa du. Det är nog känslan av minusgrader i ett vackert snölandskap som gör det.
Hon är snart 23 år och har åkt skidor i hela sitt liv. Under hennes uppväxt i Värmland fanns inte mycket annat än skidåkning och fotboll. För hennes del tillbringade hon fritiden i längdspåren. Under gymnasiet hoppades hon på att en gång tävla i VM eller OS. Men betygen var bättre i läsämnena så hon flyttade till Uppsala och la idrottskarriären på hyllan. Men skidåkningen är fortfarande en del av hennes vardag. Hon byter om till underställ, en tajt dräkt och vindtät jacka. Samma kläder som vid vanlig längdskidåkning.
- Ska jag skejta eller åka klassiskt, frågar hon när hon står i hallen.
Det behövs nämligen olika pjäxor och skidor för de olika grenarna. När man skejtar är hjulen smalare och pjäxorna ger mer stöd för fotleden. Tekniken skiljer sig inte från längdskidåkning, men det kan vara svårare att hålla balansen med rullskidor. Det finns heller inget sätt att bromsa på.
- Det är bara att vänta tills farten tar slut och inte åka mot en korsning.
Böjda knän och stora rörelser är också bra sätt att förbättra balansen på. Sedan finns självklart stavarna som stöd. För att synas har Ida Johansson alltid reflexväst på sig när hon är ute och åker. Det gör att bilförare och cyklister ser henne bättre när hon åker på cykelvägen mot Gamla Uppsala. För det är där hon åker allra mest.
- Där är det jättebra att åka rullskidor. Det kan hon skriva, tipsar hon.
För rullskidor lär behövas om man vill öva inför årets Vasalopp. Snön i Uppland har lyst med sin frånvaro och gjort det svårt att åka på snö.
- De flesta som åker rullskidor åker nog även längdskidor. Det är grennära träning som påminner och kompletterar varandra.
Hon suckar och konstaterar att växthuseffekten inte lär göra att vintrarna blir snörikare. Pjäxorna och hjälmen är på. Ida Johansson står utanför tegelhuset och ger sig iväg på asfalten. Med stora steg visar hon både skejt och klassisk skidåkning. Inte i skidspåren, utan denna gång på en parkeringsplats i Uppsala.
För att hålla balansen:
Ha böjda knän
Ta lagom stora steg
Ta hjälp av stavarna
"Klassisk" rullskidåkning:
Ha armarna nära kroppen
Undvik passgång
Kraften rakt fram
Skejt:
Hälen är det sista som lämnar backen, så att skidspetsen inte släpar i backen.
Armarna är böjda
Ha böjda knän
Ta lagom stora steg
Ta hjälp av stavarna
"Klassisk" rullskidåkning:
Ha armarna nära kroppen
Undvik passgång
Kraften rakt fram
Skejt:
Hälen är det sista som lämnar backen, så att skidspetsen inte släpar i backen.
Armarna är böjda
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!