En sommar bänkad i skolan

Det är i sommarskolan för ungdomar med flyktingbakgrund som eleverna ger glimtar ur sina levnadsöden. Flera av dem har flytt oroligheter i hopp om att finna trygghet i Sverige.

Skolavslutning för flyktingar
Manar Omar och Sura Mujed

Skolavslutning för flyktingar Manar Omar och Sura Mujed

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-07-16 11:59

I gamla Cederbladsskolan i Uppsala undervisas hitkomna ungdomar i engelska. En av lärarna är David Racic, som nyligen har ”droppat” sina resplaner till Malaysia, för att frivilligt skjuta till ytterligare en veckas undervisning för de elever som är sugna på att läsa mer engelska. Nu blir det åtminstone en veckas extra undervisning i sommar.
– Jag tänkte att eftersom eleverna vill fortsätta – då gör vi det! Det är viktigt att underhålla engelskan, säger han.

Flera av eleverna vid sommarskolan, är ungdomar som till följd av krig eller oroligheter har flytt sina hemländer, i hopp om ett tryggare liv i Sverige. Sommarskolan har i år haft elever som har läst både svenska och engelska. De har kommit till Uppsala från bland annat Afrika, Asien och Mellanöstern.
– Jag har aldrig haft så bra och fina elever. De visar sådan respekt, är kärleksfulla och osjälviska, säger David Racic.

När vi frågar runt, visar det sig mycket riktigt finnas några elever som redan nappat på möjligheten till extraundervisningen i sommar. Amir Muhammed kom hit från Jemen för drygt två år sedan. Han skulle gärna tillbringa mer tid vid skolan i sommar.
– Det är så mycket med Sverige som är bra, skolan är gratis och man får skolverktyg till allt. I Jemen är allt tvärtom, säger han. På sin fritid tycker Amir Muhammed om att vara på landet och åker gärna ut med båt till Rådmansö.
Eleven Ramyar Tayfur kom hit från den irakiska delen av Kurdistan, för drygt två år sedan. Han berättar spontant om kontrasten mellan sina hemtrakter och det nya livet i Uppsala.
– Här är det jättebra lärare, man får mat i skolan. Uppsala är en fin stad och det är lättare för dem som vill fortsätta plugga.
Klasskompisen Ravand Ahmad, som står bredvid Rayar Tayfur, har läst engelska och berättar att han ska sommarjobba vid en fritidsgård i tre veckor.

Lite längre bort, i ena hörnan av skolgården i skuggan, sitter Manar Omar och Sura Majed på en av träbänkarna. De berättar om när de lämnade oroligheterna i Irak, och det på slående god svenska, sett till det faktum att de kom till Uppsala för drygt ett år sedan. De nämner fragment ur sina levnadsöden:
– I början var det svårt, men när jag kom hit kändes det bra. Vi har fått mycket kunskap, säger Manar Omar. Sura Majed instämmer och tillägger:
– Läraren är jättebra, jättesnäll. De hjälper till i skolan, man lär sig så fort! säger hon och fnittrar blygt tillsammans med kompisen. De är båda överens om att det bästa med Sverige är lugn och ro. Eleven Nancy Yosief sitter bredvid och flikar in:
– Det är jättekul med gemenskapen, jag har pluggat engelska sedan jag kom hit från Irak för två år sedan.

Hon funderar på att läsa tre av extraklasserna, som nu alltså under en vecka frivilligt kommer att ledas av läraren David Racic.
Men vad händer sedan då?
– Ja, har vi ett klassrum, så är det bara att köra på längre än en vecka! säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!