En somarkurs i brott

Analyser av fingeravtryck eller blodspår från en brottsplats kan ha en avgörande roll i en pågående brottsutredning. På sommarkursen Brott och kemi får studenterna prova på jobbet som rättskemister.

Uppsala2005-06-25 00:00
När UNT besöker Kemiska institutionen, avdelningen för analytisk kemi, är studenterna i full gång med att analysera blodprov.
-Genom att analysera blodgrupper kan man i vissa fall utesluta misstänkta personer från en brottsplatsutredning, säger docent Jonas Bergquist, som är en av de ansvariga för kursen.

Stort söktryck
Kursen i kriminalteknik var från början tänkt tänkt att väcka intresse för kemi i allmänhet och analytisk kemi i synnerhet, från början för endast 16 studenter, men söktrycket var oväntat stort. I dag är man drygt 70 personer på kursen. De senaste åren har intresset för kriminalteknik varit stort och tv-serier som CSI, Jordan rättsläkare och andra polisserier har förmodligen bidragit till att öka intresset för att arbeta som rättskemist.
På kursen får studenterna lära sig spåra fingeravtryck, testa blodprover, analysera glaskross och identifiera brännbara vätskor, spår som ofta ofta förekommer på brottsplatser.

Drömjobb på SKL
Kursdeltagaren Lisa Ekblom blev färdig biomedicinsk analytiker nu i våras. Hon har länge följt flera kriminalserier på tv och kan tänka sig en karriär som rättskemist. Drömmen är att få arbeta på SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. Men främst är det möjligheten att jobba i ett laboratorium som lockar.
-Så länge jag får sitta och pilla med blodprover i ett labb så är jag nöjd, säger Lisa Ekblom.
Camilla Pranér och Stefan Svahn var på förmiddagen fullt upptagna med att analysera glaskross. Båda har länge varit intresserade av kriminalteknik och vill gärna arbeta som rättkemister.
-Jag har gått en kurs tidigare där man också arbetade med brottsanalys. Jag vill gärna arbeta med kriminalteknik i framtiden. Att få hjälpa till vid mordutredningar vore spännande, säger Camilla Pranér.

Tuff bransch
Men branschen är tuff. Drömjobbet för de flesta verkar vara att få jobba på SKL, men där är platserna begränsade.
-Man kanske borde söka jobb som privatdetektiv, säger Stefan Svahn och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om