När Birgitta Dahl, 75 år, ser en pappa med barnvagn på stan sprider sig ett stort leende över läpparna. Den synen existerade inte när hon var barn. Jämställdhet var ett främmande begrepp.
Även på lekplatsen.
– Allt som var roligt när jag var barn ansågs opassande för tjejer. Pojkarna uppmuntrades till att klättra i träd och sporta, men som flicka skulle man hålla sig stilla och lugn, säger hon
Att behandlas så olika gjorde den unga Brigitta Dahl arg och trots att glåporden och gliringarna haglade envisades hon med att spela bandy och fotboll. Längre fram såg hon även till att fler tjejer följde efter genom att starta ett att Sveriges första fotbollslag för kvinnor.
Men orättvisorna fanns överallt.
– En sak som var väldigt tydlig på den tiden var att det inte fanns någon ordentlig sexualundervisning. Jag såg många unga kvinnor som blev gravida och tvingades till illegal abort som ibland förstörde dem för resten av livet.
Övertygad om att det inte behövde vara på det viset bestämde hon sig som tonåring för att kräva sexualundervisning på skolan där hon gick.
– Jag var så rädd att benen skakade när jag gick in till rektorn. Men han lyssnade verkligen på mig och vi fick sexualundervisning, även om flickor och pojkar fick läsa det var för sig.
Hennes brinnande övertygelser ledde in henne i politiken. 1969 valdes hon in i riksdagen som representant för Socialdemokraterna. Då var endast elva procent av ledamöterna kvinnor och när den ensamstående mamman Brigitta Dahl klev in plenisalen med långbyxor tappade många av männen hakan. När hon senare ammade sitt barn bland bänkarna blev det ramaskri.
– Inte fick kvinnor bli utkvitterade från omröstningarna bara för att de ammade, så jag var tvungen att göra så. Riksdagsarbetet var inte anpassat efter att vara ensamstående mamma, och männen som hade makt då var inte jämställda av dagens modell.
När Birgitta Dahl blev talman som andra kvinna någonsin 1994 startade hon ett nätverk för kvinnliga riksdagsledamöter från samtliga partier, i syfte att stärka och stötta varandra i att stå emot härskarteknik från män, som hon menar ofta visade sig.
I dag när Birgitta Dahl ser tillbaka på sin karriär är en av de saker hon är mest stolt över genomdrivandet av en utbyggd barnomsorg, som gjorde det lättare för kvinnor att ge sig ut på arbetsmarknaden.
– Jag förstår om man tycker att det går långsamt i stort för jämställdheten, men jag tror att sådana här förändringar där det handlar om att övertyga människor måste få ta tid. Och det har verkligen skett en revolution på bara två generationer.
"En revolution på bara 20 år"
Från fotboll och sexualundervisning till bättre barnomsorg. Uppsalabon Birgitta Dahl har kämpat för kvinnors rättigheter hela sitt liv och är en av de som har varit med och skapat ett mer jämställt Sverige.
Agneta Norén, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, om könsstrukturer inom sjukvården.
Foto: Staffan Claesson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!