En prinsesstårta såklart!

Den nyfödda prinsessan fick Uppsalaborna att bli mer tårtsugna än vanligt. På Ofvandahls bakades det för fullt.

Daniel Wik (närmast i bild) och Pierre Andersén fick fullt upp.

Daniel Wik (närmast i bild) och Pierre Andersén fick fullt upp.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-02-23 10:13

Klockan är bara strax efter nio på morgonen när Daniel Wik och Pierre Andersén på Ofvandahls konditori håller på att baka prinsesstårta nummer sex och sju för dagen.
– Normalt sett kanske vi bakar ungefär tre eller fyra prinsesstårtor på hela dagen, åtminstone på vardagarna. Men folk blir som tokiga när sådant här händer, säger Daniel Wik.

Med vana händer delar de sockerkakan och fyller lagren med vaniljgrädde. Tårtorna dekoreras ungefär på samma sätt som de brukar, trots prinsessans födelse.
– Vi var lite oförberedda på det här, jag hörde om födseln på radion i morse. Så det blir ingen jättespeciell utsmyckning på tårtorna. Men flaggor kan vi ha, säger Daniel Wik.

Förutom flaggor dekoreras tårtorna med rosor och blad av marsipan. Daniel Wik skär ut marsipanbladen för hand.
– Det finns färdiga mallar att använda, men det ser så tråkigt och konstgjort ut. Jag tycker att de ska tillverkas för hand, i naturen finns det inte ett blad som är identiskt med något annat, säger han.

Hur många tårtor tror du att ni kommer att sälja i dag?
– Det är svårt att säga nu. Men jag hoppas på massor, säger Daniel Wik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om