– Vi har genom vår förstudie kommit fram till att det finns en vilja att genomföra det här. Men blir det inte i Odinslund så finns det andra möjliga platser, säger Margaretha Andersson, som ansvarar för universitetets museiverksamhet och som varit projektledare för utredningen.
Frågan om ett science center i Uppsala har funnits länge. Runt om i Sverige och världen finns flera exempel på sådana av olika slag. Tom Tits i Södertälje och Universeum i Göteborg är ett par exempel. Och det borde finnas något liknande här i Uppsala, där det finns två framstående universitet, har tankarna varit.
Syftet med förstudien är att gå till botten med frågan och se om det finns en konkret vilja att göra något, eller om projektet ska läggas åt sidan.
Men nu kom man alltså fram till att det finns en vilja att verkligen göra något. Och trots jämförelser med större institutioner är grundförslaget i förstudien på en mycket mer modest nivå.
I den tänkta byggnaden i Odinslund, som främst ska innehålla forskarbostäder, kan man disponera totalt 1 000 kvadratmeter i bottenvåningen och källaren. Det är ganska litet i jämförelse med Tom Tits som har 6 500 kvadratmeter publik yta inomhus och Universeum som ryms på 10 000 kvadratmeter.
– Skillnaden är att de övriga har andra verksamheter som konferensanläggning och restaurang. Vi tänker oss ren utställningsyta där vi inspirerats av science gallery, som bland annat finns i London och Melbourne. Ska man gå och äta finns det gott om andra ställen i närheten, säger Margaretha Andersson.
Tanken med läget i Odinslund är dels att man hamnar nära några andra av universitetets publika verksamheter som Universitetshuset och Gustavianum. I förstudien finns också en vision om ”Vetenskapsstaden Uppsala” där man med befintliga museer inklusive Evolutionsmuseet, Biotopia och Botan, där science centret också skulle kunna ha några utomhusinstallationer i Odinslund och Universitetsparken.
Fördelen är också att stiftelsen Ubbo, som äger kvarteret i Odinslund och som ska bygga forskarbostäderna där, inte är vinstdrivande utan har som syfte att främja utbildning och forskning vid Uppsala universitet, vilket talar för att det skulle kunna gå att förhandla sig till en fördelaktig hyra.
Skälet till att förslaget inte är större är att man vill vara säker på att det ska bära sig på sikt. Grundplåten i driften tänker man sig att den behöver komma från offentliga institutioner. Till hösten väntas man fatta beslut om att gå vidare med ett gemensamt projekt. Utgångspunkten är att man behöver ungefär 10 miljoner kronor i årlig grundfinansiering.
– Det här är en jätteintressant idé. Men vi har inte fattat några beslut än om vi ska vara med som en part i projektet, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.
I förstudien har man också tittat på hur många besökare som lockas till dagens museiverksamhet inom universitetet. Man tänker sig att samma besökare, ungefär 400 000 om året, kan tänka sig att besöka ett science center.
Men om man ska bygga upp något som lockar fler att komma till Uppsala, behöver man inte tänka lite större än bara se till vilka som kommer i dag?
– Det finns möjligheter att en sådan här verksamhet kan skapa ringar på vattnet. Men vi har i det här skedet inte i första hand tittat på besöksnäringen utan har sett på hur universitetet och aktuell forskning kan möta allmänheten. Universitetets huvuduppdrag är inte att bedriva museiverksamhet utan utbildning och forskning, säger Margaretha Andersson.