En omkom då segelflygplan störtade
En kvinna omkom när ett segelflygplan av typen Discus störtade vid Sundbro flygfält på onsdagen. Vad som orsakat olyckan är ännu inte känt. - Den här olyckan är den allvarligaste vi någonsin haft, säger Thomas Jobs, ordförande i Uppsala flygklubb.
Polisens tekniker undersöker flygplansvraket.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Flygplanskroppen är söndertrasad, från mitten av planet och framåt. Ena vingen och stjärtfenan är också bruten, säger Mikael Olsson, Uppsalapolisens insatschef på plats vid Sundbro flygfält.
Den omkomna kvinnan hade flygcertifikat sedan ett par år tillbaka, men var vid olyckstillfället under vidareutbildning för den ensitsiga flygplanstypen Discus.
På plats vid olyckstillfället fanns också hennes lärare som chockades svårt och sedan fördes till Akademiska sjukhuset.
Vittnesuppgifterna om hur olyckan gick till går isär. De medlemmar i Segelflygarna Uppsala flygklubb som fanns på plats vid flygfältet, menar att planet befann sig på 300 meters höjd då det störtade mot marken med en skruvliknande rörelse. Andra vittnen som passerade förbi på vägen bredvid flygfältet menar att planet flög på mycket låg höjd och sedan störtade.
Enligt polisens tekniker har planet troligen kommit in på för låg höjd och sedan inte hunnit fram till landningsbanan.
- En sådan här olycka kan bero på väldigt många olika saker. Exempelvis om man kör för sakta i en sväng, säger Kjell Magnusson, operativ chef för segelflyget i Uppsala.
Under onsdagseftermiddagen undersöktes vrakdelarna av polisens tekniker. Senare på kvällen togs undersökningen över av Statens haverikommission.
- Vi har börjat leta efter spår i terrängen och undersöka segelflygets vrakdelar. Eftersom segelflyg inte innehåller någon svart låda eller dator, tar jobbet lite längre tid. Vidare kommer vi att prata med vittnen. Kanske har de sett om någon flygplansdel lossnat, om planet kört på låg höjd eller om de lagt märke till något annat, säger Stefan Christensen, utredningschef på Statens haverikommission.
Han räknar med att rapporten kommer att vara färdig om cirka sex månader.
Tidigt på onsdagseftermiddagen samlades ett tiotal medlemmar vid Uppsala flygklubbs lokal vid Sundbro flygplats för att sörja och prata om olyckan.
- Det känns fruktansvärt. Det är oerhört tragiskt det som hänt. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Kjell Magnusson och suckar djupt.
Vid lunchtid på onsdagen arbetade han som flygledare på Ärna flygplats och såg ambulanshelikoptern lyfta samtidigt som en medlem i Uppsala flygklubb ringde för att berätta vad som hänt.
- Jag har haft henne som elev tidigare och blev så klart chockad när de berättade om olyckan, säger han.
- Det är svårt att förstå. Hon var så noggrann av sig, hade flugit i ett par tre år och det var heller inget svårt moment hon skulle utföra, säger en annan medlem som just slagit sig ner på terrassen.
Han vill inte uppge sitt namn och tittar ner i backen när fler medlemmar anländer. De reser sig upp, går in i klubbhuset och tystnaden sänker sig över Sundbro flygplats. Lika tyst är det inne i klubbhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!