En ny sorts student

Nudlar, smutsiga korridorkök och trångboddhet. Inrökta nationspubar, förlegade traditioner och second hand. Så har vardagen varit för studenter i århundraden. Men det måste inte vara så. Den nya studenten har anlänt till stan. Mer berest, medveten och kräsen än någonsin.

Uppsala2007-09-06 00:00
Uppsalas 45 000 studenter är inte längre en homogen grupp. Normstudenten mellan 20 och 25 år som kom till Uppsala direkt efter gymnasiet tillhör historien. Nu är det mer regel än undantag att man reser och jobbar något år innan studiekarriären sätter fart. När den väl tar fart har studenten redan blivit ansvarstagande och har inte samma behov av nationerna. Och att dela kök med tio andra står inte längre lika högt på prioritetslistan då man redan skapat sig egna vanor.
- En anledning till att studentrum står tomma i dag är nog att man vill ha ett eget kök. Man vill kunna laga mat och leva lite mer bekvämt, säger Alexandra Stenström vid Kuratorskonventet.

Nationerna tampas med rekryteringssvårigheter och halvfulla klubbkvällar samtidigt som fler studenter arbetar vid sidan om och går på vanliga uteställen. Allt fler väljer att bli medlem i Skånelands nation som, till skillnad från de andra nationerna, inte ger tillträde till nattklubbar och andra aktiviteter.
- Studentgruppen är inte lika definierad längre. Den typiske studenten är mer vuxen. Många kanske redan har vänner här. Därför är den sociala trygghet som nationerna och korridorerna stått för inte lika viktig, säger hon.

Hon menar att det kan vara en nackdel att nationerna bara släpper in de med kårleg eftersom studenterna inte längre umgås bara med varandra. Att studenter inte engagerar sig i nationer i samma utsträckning som förr beror på många saker enligt henne.
- En del tycker det är nördigt att vara aktiv inom nationen, men jag tror snarare att det handlar om att studenter tycker det är oseriöst och därför hellre arbetar exempelvis i kassan på Ica.
Alexandra Stenström är inte ensam om sina funderingar. Erik Wahlund vid Uppsala studentkår menar att det är mer vanligt att man gör avbrott i sina studier.
- De som kommer tillbaka och fortsätter sina studier några år senare och några år äldre väljer i större utsträckning att avstå från nationernas aktiviteter eftersom det nationen erbjuder inte längre är lika intressant, säger han.
Även mäklarna i Uppsala märker av attitydförändringen. Dan Sånglöf som är mäklare på Bostad Uppsala har sett en uppgång av försäljning av mindre lägenheter med centralt läge.
- De flesta drömmer om ett eget boende, men det är inte alla som har haft råd, men de senaste årens låga ränteläge har gjort att föräldrar vågar investera i en lägenhet till sina barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!