En ny perenn varje år

Perennerna är trädgårdens pålitligaste pynt. De har det där lilla extra som behövs för att ge liv och färg i rabatten, och det kommer ständigt nya sorter. Varje år vid den här tiden får dessutom en art stå lite extra i rampljuset när Årets perenn utses. I år gick priset till dagliljan.

Foto:

Uppsala2012-10-24 11:53

Det är inte så svårt att förstå att perennerna är populära. Under våren och hösten - som fortfarande är de bästa planteringstiderna - finns det alltid gott om fina, blommande perenner i plantskolorna. Vivor och pioner på våren, solhattar och nävor på sommaren och höstanemoner och astrar på hösten. Det är lätt att falla pladask för dem.

De flesta perenner är tuffa växter som trivs i hela Sverige. Faktiskt trivs många perenner bättre i norr där snön och kylan skyddar dem under vintern. Blöta, kalla jordar är döden för många perenna växter. Zonindelningen som talar om var i landet vi kan odla en viss växt gäller bara för vedartade buskar och träd, därför har perennerna fått en egen indelning från A till D. A betyder att växten kan odlas i hela landet och D att den är känslig och bara går att odla i landets varmaste del.

Jättedaggkåpa, kärleksört, stäppsalvia och den fläckiga lungörten har alla det gemensamt att de utsetts till Årets perenn. Utmärkelsen delas ut varje höst av Perennagruppen, en samling svenska odlare som vill lyfta fram en särskilt bra art för våra trädgårdar. 2013 års vinnare är den vackra dagliljan.
Årets perenn ska vara frisk, härdig, vacker och fungera i hela Sverige. Egenskaper som också ulleternell, blomsterfunkia och den rödbladiga alunroten har.

Mest känd är ändå den röda solhatten, Echinacea purpurea 'Magnus' som togs fram av den skånske trädgårdsmästarens Magnus B Nilsson. I flera år sådde han röd solhatt i sin plantskola för att kunna välja ut den perfekta blomman och sedan föröka den. 1998 utsågs 'Magnus' till Årets perenn i Sverige och fick även utmärkelsen i USA. 'Magnus' går att köpa över hela världen och används fortfarande i många utställningsträdgårdar i Europa eftersom den håller måttet som en stabil och vacker perenn.

Fakta

Vad är en perenn?
Fleråriga växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren. Några kända perenner är groblad, maskrosor, midsommarblomster, prästkrage, förgätmigej och älggräs.

Perenner på hösten
På hösten ska perennerna vissna ner. Städa inte rabatterna nu utan låt växterna gå i vila i lugn och ro. Till våren är det dags att städa.
Plantera tätt. Redan efter en säsong har perennerna vuxit till sig och ogräset får inte plats.
Många perenner trivs i norrläge och på skuggiga platser.
Titta inte bara på blomman. Så här års är det bladens färg, form och fröställningar som ger karaktär.
Vårblommande perenner kan delas nu. Pioner flyttas med fördel på senhösten. Tänk på att inte sätta dem för djupt på den nya växtplatsen.
Utnyttja hösten genom att plocka stora buketter av perenner och ta in.

Årets perenn 1997–2012
1997: Stäppsalvia
1998: Röd solhatt
1999: Jättedaggkåpa
2000: Kärleksört
2001: Ulleternell
2002: Blodnäva
2003: Rödbladig alunrot
2004: Sköldpaddsört
2005: Stjärnflocka
2006: Kransveronika
2007: Jättetåtel
2008: Vitblommande fläckig lungört
2009: Gullnattljus
2010: Koreansk plymspiera
2011: Blomsterfunkia
2012: Bolltistel
2013: Daglilja

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om