Fiskrestaurang dubblar ytan – efter 20 års väntan

Efter nästan 30 år på Fyris torg är det dags för nästa steg för Hambergs fisk. Restaurangen, känd för sitt fokus på fisk och skaldjur, ska fördubbla sin yta.
– Vi har väntat på detta i 20 år, säger krogägaren.

"Vi har varit trångbodda länge och väntat på den här möjligheten i 20 år", säger Jan-Christer Hamberg, grundare av Hambergs Fisk.

"Vi har varit trångbodda länge och väntat på den här möjligheten i 20 år", säger Jan-Christer Hamberg, grundare av Hambergs Fisk.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-12-12 20:00

Nyheten i korthet

  • Hambergs Fisk, en populär fiskrestaurang i Uppsala, planerar att fördubbla sin yta genom att ta över en grannlokal.
  • De kommer att öka antalet sittplatser och möjliggöra tillväxt för butiken. Den nya lokalen beräknas vara klar 2025.
  • Företaget, som startade som en fiskaffär 1982, är fortfarande familjeägt och har omkring 20 anställda. Med expansionen planeras minst fem nya tjänster.

Hambergs fisk tar över grannlokalen, tidigare resebyrån Big Travel. Den nya lokalen beräknas stå klar i april eller maj 2025.

– Vi har varit trångbodda länge och väntat på den här möjligheten i 20 år, säger 77-årige Jan-Christer Hamberg, grundare av restaurangen.

Expansionen innebär att restaurangen kan utöka antalet sittplatser. Idag har den 40 platser inomhus samt en uteservering på innergården. Även butikens yta kan komma att växa. 

Jan-Christer Hamberg berättar att det länge har varit svårt att få plats för alla gäster

undefined
Lunchkunderna börjar strömma in.

En av stammisarna är Gönul Yildiz, som sitter vid baren, där obokade gäster hamnar den dagen. Det är tisdag lunch och lokalen är full. Förutom tre stolar vid baren är alla platser upptagna.

– När jag är sugen på fisk går jag hit varje gång, säger Gönul, vars kontor ligger knappt kilometern bort.

undefined
"Jag har jobbat här i nästan tolv år," säger restaurangchefen Lackis Bergström.

En servitör ställer fram en tallrik med dagens lunch: torsk och grillad vitkål i grönsås. Gönul tar en tugga och ler nöjt.

– Kvaliteten är alltid fantastisk här, säger hon.

Hambergs fisk började som en fiskaffär i Saluhallen 1982, efter att Jan-Christer och hans fru Christina såg en annons i UNT. Efter 15 år flyttade verksamheten till Fyris torg och utvecklades till att inkludera både restaurang och catering.

undefined
"Vi har varit trångbodda länge och väntat på den här möjligheten i 20 år", säger Jan-Christer Hamberg, grundare av Hambergs Fisk.

– Uppsala har förändrats mycket sedan vi startade. Fler går ut och äter, färre lagar mat hemma, säger Jan-Christer Hamberg.

Förändrade matvanor och en växande befolkning har bidragit till en kraftig expansion av stadens restaurangbransch, menar han.

undefined
Kocken Patricia Bergström bemannar fiskdisken, här tillsammans med Hambergs Fisks grundare Jan-Christer Hamberg.

Företaget är fortfarande familjeägt, med 54-årige sonen Joel som ansvarig för cateringverksamheten. Jan-Christer och Christina har numera en rådgivande roll, medan det dagliga arbetet leds av en ledningsgrupp.

– Den förblir ett familjeföretag så länge vi driver verksamheten. Familjetraditionen är viktig. 

Har familjen en yngre generation? 

– Jag har en enda son, och han har tre barn, säger han med ett leende. 

undefined
Kökschefen Susanne Lindgren arbetar fokuserat i köket.

Idag har Hambergs fisk omkring 20 anställda, både hel- och deltidsanställda. Med expansionen planeras minst fem nya tjänster i köket och servisen. En av de som jobbat länge är restaurangchefen Lackis Bergström. 

– Jag har jobbat här i nästan tolv år, säger Lackis Bergström. 

– Han är alltid så trevlig, säger Gönul till mig, och pekar på Lackis – som serverat hennes lunch. 

undefined
"Hambergs fisk kommer att förbli ett familjeföretag så länge vi driver verksamheten," säger grundaren Jan-Christer Hamberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!