En natt fylld av historia, mode, mystik och eld

Kultur är när människor gör saker. Att äta är kultur. Att drömma är kultur. Att odla, att sjunga, att tiga, att le.Det säger sig självt att en Kulturnatt värd namnet har mycket att leva upp till.

Hästen Bronsetta, som ägs av Josefin Sjöblom, visar stolt upp ett historiskt plagg.

Hästen Bronsetta, som ägs av Josefin Sjöblom, visar stolt upp ett historiskt plagg.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2004-09-13 00:00
Det låter kanske som en motsägelse, men årets Kulturnatt inleddes i strålande sol och med en värme som lockade fram många bara ben på Uppsalas gator och torg.
Och med värme passar kärlek bra ihop. Attraktion, förälskelse och kärlek var det tema Museum Gustavianum hade valt.
Ett skäl var naturligtvis utställningen Erotik, som för närvarande visas på museets bottenplan.
- Men det är också för att det är ett tema som berör alla, sade Anna Sonnevi, informatör på museet, där hon satt och tecknade kärlekstatueringar i hennafärg på 14-åriga Ida Edvinssons händer.

Historiskt hästmode
Upplandsmuseets lördag gick i modets tecken. Klädedräkter av både historiskt och nutida snitt visades. Mest udda på cat-walken var dock en arab, en nordsvensk, en ardenner och en shetlandsponny. Mannekängerna visade upp hästtäcken från gustaviansk tid till idag.
- Hästen hade en helt annan status än andra husdjur. Vid riktigt högtidliga tillfällen kläddes hästen med ryan, som vanligtvis användes som sängöverkast och var det finaste textil som fanns i det uppländska bondehushållet, berättade museichef Håkan Liby.
Som en följd av att hästen har fått nya uppgifter har hästtäckena numera blivit mindre av prydnader och mer av nyttoplagg.
- En modern tävlingshäst har en hel garderob av täcken för olika funktioner, sade Carin Wrange, informatör på SLU.

"Otroligt populärt"
Så småningom blev det kväll och natt. Men det milda vädret höll i sig. Luften fylldes av toner från ljudanläggningar och scener.
Från ett beigebrunt tält på slottsbacken ljöd allsångsversionen av Dancing queen. Karaoketältet var en del av det tivoli som stadens scoutkårer rest, där man bland annat kunde åka linbana, karusell och stapla ölbackar.
- Det har varit otroligt populärt. Det har stått tjugo personer i kö hela tiden till varje attraktion, säger Erik Fredholm från Valsätrakyrkans scoutkår.

Offerdans
På Ilams slottscafé uppförde den australiska dansartisten Jala Adolphus den balinesiska tempeldansen Tari Tenum, vävardans, en dans med långsamma rörelser som bara undantagsvis avbryts med ett knyck. Några lätta att tolka för den som kände dansens namn, andra med en mer svårfångad symbolik.
- Dansen är ett offer till gudarna och därför inte så publiktillvänd, förklarade Jala Adolphus, och berättade att i den balinesiska kulturen är dansen fortfarande en del av det vardagliga livet.

Kvinnosoldater
Om dans var ett tema som gavs i många variationer var historien ett annat. Tornerspelen i Odinslund på eftermiddagen var nog det enskilt mest besökta arrangemanget av alla.
Senare på kvällen visade Emma Edlund, Linda Berglund, Hanna Hovlind och Kajsa Gustavsson från livegruppen Amazonerna av drakorden keltisk krigskonst. Deras förebilder är de kvinnosoldater som fanns på Irland under 400-talet f.kr.
Att ta på sig de hemmasydda läderdräkterna stärker självförtroendet, sade Kajsa Gustavsson.
- Se dig omkring i samhället. Tjejer är inte värda någonting. Det känns bra att gå ut och känna att man är stark och inte bli nedtryckt för det.
Fast när tjejerna på äkta amasonvis gick fram till främmande män och gav dem komplimanger blev det blandade reaktioner.
- Flickvännerna tycker inte alltid om det, sade Linda Berglund.

Eld och mystik
Bland de mer mäktiga upplevelserna under kvällen var nog eldspelet Innana, som uppfördes i botaniska trädgården av elever från Uppsala Fria Waldorfgymnasiums estetiska linje.
Den tungt tändvätskeosande föreställningen berättade den sumeriska legenden om gudinnan Innana, som dödades av sin syster i underjorden när de skulle besörja systerns döde make.
Konstformen, fysisk teater, berättar med sång, akrobatik och dans det vanlig teater säger med ord.
- Eleverna har tränat sedan den 27 augusti då de åkte till Polen för att träna med gruppen Spacek, berättade läraren Annika Lundgren från Fria Waldorfgymnasiet.
Nu svängde de facklor och eldklot och sprutade eld som om de aldrig gjort annat, i en uppvisning som fick höstnatten att dallra av mystik.
Och belönades med kvällens mest rungande applåd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om