En mötesplats för alla

Mötesplatsen föddes ur idén att ungdomar ska ha rätten att påverka politiker på ett enkelt sätt. Tre gånger varje termin är det möten på Grand, och ungdomar och politiker samlas för att diskutera olika aktuella frågor.

Nasser Ghazi, Olof Henriët, Ida Jansson, Matilda Hellman och Anna Bennich-Björkman diskuterar.

Nasser Ghazi, Olof Henriët, Ida Jansson, Matilda Hellman och Anna Bennich-Björkman diskuterar.

Foto: Andreas Bolldén

Uppsala2007-10-17 00:01
Politiker med glasögon och kavaj tränger ihop sig i en soffhörna tillsammans med ungdomar med keps och jeans nedstoppade i strumporna. Det är verkligen inte den slags debatt mellan ungdomar och politiker jag är vad vid att se. Här sitter man i ett vanligt rum och diskuterar ansikte mot ansikte. Förhållandet mellan ungdomar och politiker har alltid varit något ganska utomjordiskt, men på Mötesplatsen känns barriärerna inte lika framträdande längre.

Martin Price är projektledare och jobbar på Barnombudsmannen. Han har länge följt utvecklingen av olika ungdomsforum, och var med och startade Mötesplatsen för ett par år sedan.
- Ungdomsforum fungerade inte så bra på 90-talet. Allt skedde väldigt ofta på politikernas villkor. Vi bestämde oss för att starta ett öppet forum där inte en massa beslut skulle fattas, utan ungdomar och politiker skulle kunna diskutera frågor på samma villkor, säger Martin.
Alla jobbiga byråkratiska moment som kan avskräcka ungdomar från politik, är helt utsuddade på Mötesplatsen.

Frågorna som tas upp på just det här mötet är nedläggningen av Linnéskolan, vad unga kan göra på fritiden samt varför vissa gymnasieskolor har det så bättre ställt än andra. Man delas in i grupper beroende på vad man vill diskutera. I varje grupp finns det en "mötesnisse", som ser till att diskussionerna håller sig rättvisa och att alla får säga sitt. Minst en politiker eller tjänsteman finns med i varje grupp, och förutom att svara på frågor drar de då och då upp en massa papper med staplar, siffror och procentenheter på för att man ska få lite mer klarhet i saker och ting.
Gruppen som ska diskutera Linnéskolan är den största. En hel klass har kommit för att diskutera sin skolas nedläggning. Ett flertal politiker från både högern och vänstern är med i diskussionen. Att alla partier ska vara med är något av det viktigaste för Mötesplatsen.
- Det ska vara lika mycket rött som blått. Anledningen att många andra ungdomsforum gått under är just på grund av att de varit för inriktade åt något håll och sen gått under när det blivit regimskifte, säger Martin.

Det kommer i genomsnitt 40-60 personer på varje möte, och ibland har det till och med varit upp till hundra. Både politiker och ungdomar har varit positiva till konceptet. Ungdomar för att de får en chans att bli tagna på allvar av politiker, och politiker för att de faktiskt får en hel del nyttiga idéer som de kan föra vidare till sina överordnade. Några saker som genomförts med hjälp av Mötesplatsen är billigare busspriser för unga, förbättringar av fritidsgårdar och ordnade möten på skolor där det förekommit mycket rasism. Det har också lagts fram ett förslag om läxläsningshjälp på internet som just nu håller på att testas i vissa skolor.


Fotnot: Nästa Mötesplats äger rum den 13 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!