En minister som gillar plusjobb
Kurvorna pekar äntligen åt rätt håll. Fler får sysselsättning och färre är sjuka. Arbetslivsminister Hans Karlsson tror också att det kommer att lossna för akademikerna snart. Och han är "förtjust" i plusjobben, säger han.
@3a Text:Hans Karlsson har haft det hett om öronen. Som ansvarig för arbetsmarknadspolitiken (Ams är myndigheten) och socialförsäkringarna (Försäkringskassan) styr han över områden som är centrala, där varje åtgärd kan få stora konsekvenser för medborgarna.
Bland det första att ta tag i var den exploderande ohälsan. Anledningen till att så många blev sjukskrivna de första åren på 2000-talet vet man fortfarande inte.
Svårt hitta samband
— Nej, det är svårt att hitta klara samband. Min hemsnickrade förklaring är att många var slitna i spåren efter 90-talskrisen. Man kom från arbetslöshet och orkade inte tillbaka på jobbet igen.
— Andra förklaringar kan vara den generation kvinnor som varit dubbelarbetande och då passerade 50 år. Samt den ökade pressen och större kraven både privat och i arbetslivet.
Antalet sjukdagar har nu sjunkit med 30 procent de senaste tre åren. Antalet dagar med sjukersättning (tidigare förtidspension) har i stället ökat men har nu planat ut. Regeringens mål att det totala ohälsotalet ska hamna på 37 dagar per person och år 2008 är därför inom räckhåll.
Hans Karlsson tillbakavisar att detta handlar om en hårdare bedömning från Försäkringskassan.
— Man tillämpar nu de regler man ska, att pröva om det är fråga om sjukdom och om arbetsförmågan är nedsatt. Bara tre procent av alla nekas sjukpenning.
I samma andetag uttrycker han förståelse för dem vars liv förändras av myndighetens beslut.
— Det handlar trots allt om 20 000 fall och många kan känna sig dåligt behandlade.
Och självkritik.
Bättre samverkan
— Det behövs bättre framförhållning och bättre samverkan mellan handläggare i olika försäkringssystem. Den det gäller måste bli delaktig i processen och jag kan inte vara nöjd över hur enskilda hanteras alla gånger.
Från i fjol har regeringen också infört medfinansiering av sjukpenningen. Arbetsgivarna betalar 15 procent av sjuklönen mot lägre arbetsgivaravgift.
Systemet kritiserades hårt men UNT:s undersökning har visat att det gick jämnt upp eller till och med lönade sig för landstinget och kommunerna i länet. Byggföretaget NCC har också beräknat att man tjänat någon miljon kronor.
Den officiella utvärderingen är ännu inte klar, men Hans Karlsson vill ändå ge en kommentar utifrån de fakta som finns.
— Vad var det jag sa! Man borde ha väntat lite med kritiken, säger han nöjt.
Lika nöjd är han inte med att många högutbildade går utan jobb. Ams försök att stödja jobb till akademiker har heller inte lyckats hittills.
— Vi har inte gjort det förut, det var en chansning att det bland småföretagen skulle finnas behov av kompetens, behov man kanske inte upptäckt annars.
— Men bemanningsföretagen ville ha hela uppgiften att förmedla jobben. Jag tror fortfarande att det här försöket har en chans, att det kan komma i gång nu.
Har kompetens
Uppfattningen att Ams saknar kompetens för att förmedla jobb till högutbildade ger han inte mycket för. Flera fackförbund, bland annat civilingenjörernas och ekonomernas, hävdar det och gör nu försök med egna jobbförmedlingar.
— Jag tror inte på att det behövs speciella resurser just för akademiker, det behövs ju för alla yrkesgrupper. Och jag ser inte att arbetsförmedlingarna skulle sakna kompetensen, de är ju i hög grad akademiker själva.
— Arbetslösheten för akademikerna är ett resultat av en svag arbetsmarknad. Utbildning lönar sig i längden och ökar dramatiskt chansen att få ett jobb.
Med ett halvår kvar till valet kan horisonten vara kort för ett statsråd. Men Hans Karlsson funderar ändå på nya åtgärder som till exempel kan hjälpa Uppsala att hålla i sin byggboom fram till 2010 som det är tänkt.
— Det får inte bli arbetskraftsbrist. Jag har gett Ams i uppdrag att inventera de som står som arbetslösa i byggsektorn. För att se om de är tillgängliga för jobb eller behöver utbildning för att rycka in.
Mer av plusjobb
Framöver ser han också fler åtgärder "av typen plusjobb", som han säger.
— Jag är förtjust i idén och hoppas verkligen det blir den succé vi kalkylerar med. Plusjobben fångar upp de långtidsarbetslösa som verkligen får göra en insats.
Men om det blir han eller någon annan som får följa upp plusjobben kan bara väljarna och statsministern svara på, hälsar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!