En mentor till fikat, tack

Många använder sig av mentorer, för att utvecklas både professionellt och som privatpersoner. Vi träffar adepten Matilda Enqvist och mentorn Elisabeth Moglia, i del ett av två i en serie om mentorskap.

Elisabeth Moglia och Matilda Enqvist. Mentor och adept.

Elisabeth Moglia och Matilda Enqvist. Mentor och adept.

Foto: Sara Steinholtz Sparby

Uppsala2012-11-26 09:11

Matilda Enqvist var till en början tveksam till att ha en mentor. Ett år senare är hon glad att hon nappade på erbjudandet. Dessutom har hon nominerat sin handledare till utmärkelsen årets mentor.
– Jag har lärt mig att satsa på en sak i taget och fått hjälp att ta reda på vad jag egentligen vill med mitt företag, säger Matilda Enqvist, som fikar på kafé Tant Gredelin i Enköping tillsammans med sin mentor Elisabeth Moglia.
Här har de setts en gång i månaden det senaste året, över en kopp te och en bit chokladtårta.
– Vi bestämde att vi skulle ses på olika fik varje gång men man kan väl säga att chokladtårtan bidrog till att vi fortsatt ha våra träffar just här, säger Elisabeth Moglia med ett leende.

Egentligen avslutades mentorprogrammet de båda deltagit i tidigare samma vecka, men de är överens om att fortsätta ses under kommande år, även om det inte blir riktigt lika ofta.
Matilda Enqvist driver företaget Menq form, där hon designar och skapar smycken utifrån silver och rostigt skrot.

Under ett möte hos Nyföretagarcentrum i Enköping, fick hon ett erbjudande om att få en mentor och parades så småningom ihop med Elisabeth Moglia, som driver franchiseföretaget Elisabeths Ost och Delikatesser.
– Till en början var jag lite tveksam, mest för att jag inte visste vilken nytta jag kunde ha av en mentor, men den uppfattningen ändrades redan vid vår första träff, säger Matilda Enqvist.
– Den första frågan jag ställer till en adept handlar alltid om vad personen tycker är allra roligast att göra. Som småföretagare måste du vara beredd på att jobba mycket och då måste du brinna för det du gör, tillägger Elisabeth.
Hon har varit mentor två gånger tidigare och berättar entusiastiskt om sina erfarenheter.
– Det är fantastiskt roligt att vara med och se hur en person och ett företag utvecklas.

Det är alltid adepten som styr träffarna.
– De som jag haft har alla verkat i olika branscher och haft olika personligheter, då får man som mentor utgå från det, säger Elisabeth.
Under året som gått har de satt upp flera mål både på längre och kortare sikt. Matilda Enqvist har även fått läxor efter varje träff, som att arrangera en vernissage och göra en budget och affärsplan.
Just nu håller hon för fullt på att färdigställa en webbshop.
– Det har varit bra att ha någon som följer upp målen tillsammans med mig och som kollar så att jag verkligen genomför det vi bestämt, annars är det lätt att annat kommer emellan, säger Matilda.

Elisabeth Moglia jämför en bra mentor med ett bollplank. En boll som skjuts i väg ska snabbt komma tillbaka, gärna på ett helt annat sett och från en annan vinkel. Hon menar också att det är viktigt att inte bara peppa och hålla med, utan att vrida och vända och även ifrågasätta när det behövs.
Matilda Enqvist tar exemplet hon fick sitt första erbjudande om att sälja sina smycken hos en återförsäljare.
– Som ny företagare är det lätt att bli smickrad och då säga ja till första bästa.
– Då var det skönt att Elisabeth kunde ifrågasätta om det är rätt ställe och om jag tänkt igenom var jag vill att mina produkter ska synas.

De poängterar båda två att det är viktigt att personkemin stämmer mellan mentor och adept och att man har förtroende för varandra.
– Jag har själv erfarenheter av att ha en mentor som inte alls fungerade, även om det var många år sedan. Det handlade främst om att den personen inte hade tid, säger Elisabeth.
– Efter ett tag hittade jag själv en person som jag hade förtroende för och tog mod till mig och frågade om han kunde tänka sig ställa upp och då blev det något helt annat.
Att kemin stämt i det här fallet råder det ingen tvekan om.
Under hösten blev Elisabeth Moglia utsedd till årets mentor i Uppsala län efter att ha blivit nominerad av sin adept.
– Det är fantastiskt roligt, bland det finaste man kan bli tycker jag. Det är fint att kunna göra något för en annan person. Jag tror att man lyckas bättre i livet av att ha en mentor, säger Elisabeth.

Elisabeth och Matilda tipsar - gör så här:

1. Skaffa dig en mentor. Om du inte har möjlighet att vara med i ett mentorprogram, ta mod till dig och fråga någon du tror kan passa.

2. Tänk på att du inte ska ha någon relation till din mentor sedan tidigare, varken privat eller professionellt.

3. Våga byta mentor om du känner att det inte funkar

4. Boka in en ny träff varje gång ni ses, annars är det lätt att skjuta upp det.

5. Sätt upp mål och delmål och följ upp dem.

Fakta Mentor
En mentor är en person som vägleder en ofta yngre person i deras personliga och professionella utveckling. Ordet mentor kommer ursprungligen från den grekisk mytologi, där Mentor var en vän och rådgivare till hjälten Odysseus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!