Det är tisdag och produktionen är i full gång på Güntherska hovkonditoriet. Ny vecka, nya tårtor och bakelser. Vid bakbordet står konditorn Frida Leijon, Uppsalabon med en rad framgångar i olika konditortävlingar. Till vardags är hon ansvarig för konditoridelen på Güntherska och håller därmed koll på de senaste trenderna. Fikabröd med rena råvaror, alltså utan e-ämnen, är en sådan. Säsongbetonade smaker är en annan.
– Vi går mot vår och sommar och då blir det mer fräscha, lättare smaker. Jordgubbarna är på ingång och så småningom kommer glassen, säger Frida Leijon.
En annan ”inne-grej” som syns mycket på konditortävlingar är bakelser med glasering, eller glaze som det ofta kallas. Trendigt – ja visst, men kanske avancerat för en hemmabakare. En glaze kan ha olika ingredienser beroende på önskad smak och form, men den kan exempelvis bestå av bland annat kondenserad mjölk och gelatin.
På lördag och söndag är Frida Leijon en av deltagarna i den nya mässan ”Alla älskar hembakat”, där hon bland annat ska visa upp sina specialkunskaper i sockerkonst. Mässan är ett arrangemang av tidningen Hembakat. 3 000 kvadratmeter på Fyrishov ska fyllas med utställare från hela landet, däribland Güntherska hovkonditoriet som kommer att ha en monter tillsammans med Ekebygymnasiet.
På mässan finns också allt från föreläsningar till ”bakkändisar” som Roy Fares och en loppis med begagnade köks- och bakredskap.
Eva Nordlinder är chefredaktör för tidningen Hembakat. När UNT Helg når henne har hon passande nog precis satt en deg för att göra en glutenfri smörgåstårta.
– För dem som är glutenintoleranta är det kanske tråkigt att kalla det för en trend, eftersom de inte har något val. Men det har faktiskt blivit en trend bland dem som är rädda för kolhydrater, eller de som mår bättre av att inte äta gluten. Jag själv älskar gluten men tycker det är viktigt att alla ska kunna fika, säger Eva Nordlinder.
Vad mer är trendigt i fikaväg just nu?
– Egentligen har vi gått tillbaka till de gamla klassikerna. Det finns två grenar – det ena är klassiker som småkakor och rulltårta, som gärna får serveras på en söt liten kaffeservis. Den andra grenen är den där man korsar olika bakverk, som en ”cronut” i USA där man korsat ett donut med en croissant, säger Eva Nordlinder och fortsätter:
– Vi har också gått från jättestora bakverk till små. Jag har ett ordspråk: ”Är de små får man ta två!”