UNT har tidigare skrivit om ett 50-tal hyresgäster i Ulleråker som inte längre har någonstans att bo eftersom huset ska rivas. De skulle först behöva flytta den första december. Men enligt Hyresgästföreningen, som tittat närmare på kontrakten, har de besittningsrätt till sista december.
Redan i måndags kom dock Bullret fastighetsförvaltning, som är hyresvärd, och började tömma köket på vitvaror. Något som är ett kontraktsbrott, enligt Hyresgästföreningen.
– Har man ett hyresavtal kan hyresvärden givetvis inte gå in och tömma bostaden på saker. Det meddelade jag hyresvärden i måndags när jag fick höra vad som skedde, säger Alexander Kuzmicki som är enhetschef för juridik på Hyresgästföreningen
Alexander Kuzmicki anser att hyresgästerna hamnar i kläm eftersom ansvarsförhållanden mellan Bullret och Uppsala kommun, enligt honom, är otydligt.
– Det är viktigt att samtliga parter tar ansvar för situationen, annars blir det hyresgästerna som drabbas. Även om det inte begåtts något formellt fel så hamnar de här personerna i en utsatt situation som de har svårt att lösa. De riskerar ju hemlöshet.
En del av hyresgästerna på Ulleråkersvägen har flyttat ut. Många av dem bor hos kompisar, tror Amleset Yohannes. Hon är en av dem som fortfarande bor kvar och som inte har någonstans att ta vägen efter sista december.
– Jag är ledsen och rädd för vad som ska hända. Jag har varit runt överallt för att söka bostad, men det finns inget. Och ingen säger att de kan hjälpa oss, säger hon.
Enligt lagen har kommunerna ingen skyldighet att förse människor med bostad. Uppsala kommun har blivit striktare de senaste två åren med att hjälpa till med bostad, både vad gäller tillfälligt boende på vandrarhem och så kallade bostadssociala kontrakt. I stället betonar man att det är upp till varje enskild individ att själv ordna boende.