En liten storstad på vatten och hjul

Amsterdam. Häng med till Europas enda världsstad i pocketformat. Resereportern Mikael Persson tar dig med till sympatiska Amsterdam med dess kanaler, gavelhus och sköna promenader.

Gå gärna på blomstermarknad och mingla med stadens invånare.

Gå gärna på blomstermarknad och mingla med stadens invånare.

Foto: Mikael Persson/Respress

Uppsala2011-09-25 12:03

På Waterlooplein tvekar jag. Vilken bro ska jag korsa för att nå Staalstraat? Den över floden Amstel? Eller den över kanalen Zwanenburgwal? Svaret kommer vid närmaste pub. Tre snaggade män, som vagt påminner om figurerna i Björnligan, dricker under tystnad.
- Följ cyklisterna så kommer du rätt, säger servitrisen artigt och pekar ut genom fönstret mot skuren av svarta cyklar som rör sig västerut.

Amsterdam känns udda bland Europas metropoler. I stället för aggressiv citytrafik domineras centrum av vatten och cykelvägar. Avstånden är korta och promenaderna behagliga. I mångt och mycket är innerstaden dessutom sig lik från de gamla holländska mästarnas tavlor som pryder maffiga Rijksmuseum. Kyrkspiror höjer sig över täta kvarter. Gavelhus följer kanaler. Då och då kommer grönska, parker och träd.

Det är lätt att gilla staden. Folk pratar gärna engelska och som besökare känner man sig välkommen. Vecklar jag upp min Amsterdamkarta, kommer genast någon för att peka ut vägen. Till och med den pilsnerpimplande Björnligan önskar trevlig eftermiddag då jag fortsätter promenaden mot Staalstraat.

Jo, jag vet, skönhetsfläckar finns även här. Red Light District, som besynnerligt nog räknas till en av stadens största turistattraktioner, doftar surt av prostitution och mänsklig förnedring.

Cannabislulliga Coffeshops bidrar möjligtvis till att stärka Amsterdams varumärke som världens mest toleranta stad, men får knappast några plus av mig. Å andra sidan, rökkaféerna ligger där de ligger och är lätta att undvika för den som vill. Särskilt när det finns så mycket annat kul att titta på.

Staalstraat, i närheten av stadshuset, måste tillhöra Amsterdams sötaste gator. Till och med Claude Monet fäste den på en av sina målningar. Motivet känns bekant än i?dag med Groenburgwals mörka kanalvatten kantat av lindträd och den vita vindbron med utsikt mot Zuiderkerks mäktiga spira. Dessutom bjuder dagens Staalstraat på ett knippe mer lättsamma attraktioner. Skyltfönstret till holländska konceptbutiken Droog är så fullt av klurig design, att tankarna på ett nyinrett hem vuxit fram innan man klivit in i själva affären. I princip vägg i vägg ligger dessutom en butik som säljer handgjorda praliner.

Och nästa dörr leder in till sköna Espressobar Puccini där ett öppet kök möter på andra sidan tröskeln. Jag slår mig ned bland tidningsläsande kaffedrickare. Beställer en frasig focaccia med pastrami, dijonsenap och tomater och avslutar med en bit chokladtårta. Vid mina fötter sover en kungspudel och utanför fönstret passerar en pråm.

Amsterdam känns ungefär lika osannolikt som Venedig. Varför byggde man en stad just här? Förmodligen för att drömmen om en skyddad hamn överträffade alla umbäranden som krävs då ett lömskt träskland ska tämjas till fast mark. Varje husbygge krävde nämligen att pålar drevs 10-15 meter genom gyttjan till ett fast sandlager. Tio mil av kanaler skapades också. På 1600-talet hade Amsterdam ändå vuxit till en av Europas mäktigaste städer. Då fanns Rembrandt här och det Ostindiska kompaniets skutor anlände med varor från fjärran kolonier.

I dag domineras Amsterdam av cyklar. 700 000 lär finnas i staden. De kommer snabbt, målmedvetet och i princip alltid ljudlöst. Som psykologistudenten Edwin på en lättrampad cykel av avlägsen årgång. Att vår kollision blir lindrig är en slump. Att vi stöter på varandra två gånger på lika många dagar känns däremot knappast som någon tillfällighet. Amsterdam är litet till ytan. Trots sparsamt omfång rör det sig ändå om en äkta världsstad i ordets rätta bemärkelse.

Några kvarter från mitt hotell väntar det buddhistiska Fo Guang Shan-templet på gatan Zeedijk, där finns javanesiska kryddbutiker och restauranger som serverar mat från sydamerikanska Surinam.

Ungefär 50 procent av Amsterdams invånare har invandrarbakgrund. Om inte förr, så blir det uppenbart på marknadsgatan Albert Cuypstraat i?den gamla arbetarstadsdelen Pijp. Här samsas varor och försäljare från fyra väderstreck. Rökt makrill och vietnamesiska vårrullar varvas med holländska tulpaner och färsk koriander. Och mitt bland alla marknadsstånd möts man av en mjuk doft från Orienten.
- Det är dit du ska gå, säger en pakistansk familj och pekar mot kyrkan.

Helgedomen, som pryds av en guldängel med utslagna vingar, är ombyggd till restaurang. Arabisk popmusik dånar genom högtalarna. Kypare balanserar väldiga serveringsfat med en last av saffranspenslade kycklingspett, mintte, dürum och baklava. Och över alltsammans lyser ett budskap i snirkliga bokstäver. Det är persiska och betyder: att äta tillsammans, är som honung på vänskap, förklarar en av servitriserna. Det kunde lika gärna ha stått "Leef en laat leven", lev och låt leva, som är signum för avslappnade och toleranta Amsterdam.

FAKTA AMSTERDAM

Resa hit
Flyg
till Amsterdam kostar från cirka 1 000?2 000 kronor tur och retur.
Tåg Malmö?Amsterdam tar 15?16 timmar och kostar cirka 2 800 kronor tur och retur inklusive plats i liggvagn.

Ta sig runt
Kollektivtrafik är billigt och bra. GVB:s dagskort kostar 70 kronor och ger fritt tillträde till tunnelbana, spårvagn och bussar. Rundturer med kanalbåt utgår från järnvägsstationen, tar 60?90 minuter och kostar 80?130 kronor.
Amsterdam City Card, som kostar 39?59 euro (350?530 kr) för 24?72 timmar, ger fritt tillträde till kollektivtrafik, kanalturer och flera museer.
Hyr cykel: Bike City, Bloemgracht 68-70: www.bikecity.nl, Mac Bike, Amsterdam Centraal: www.macbike.nl eller Mikes Bike Tours, Kerkstraat 134: www.mikesbiketours.com.

Bo
Barbizon Palace,
Prins Henrikkade 59-72. Femstjärnigt boende mitt i Amsterdam. Ibland specialerbjudanden på rum från cirka 1 500 kronor per natt. www.nh-hotels.com
Hotel Allure, Sarphatistraat 117. Två minuter från tunnelbana. Små, men fräscha dubbelrum för cirka 1 000-1 400 kronor inklusive frukost. www.hotelallure.com
Hotel van Onna, Bloemgracht 102-108. Trevligt hotell intill stadsdelen Jordaans kanaler. Dubbelrum inklusive frukost 800-1 000 kronor. www.hotelvanonna.com

Äta
De Jaren, Nieuwe Doelenstraat 20-22. Gammalt bankpalats nu populär restaurang. www.diningcity.nl/cafedejaren
Puccini Espressobar, Staalstraat 21. Intimt kafé med chokladbakelser liksom läckra mackor stora nog för lunch.
Cafe Winkel, Noordermarkt 43. Amsterdams bästa äppelkaka. Även mackor och enklare maträtter. www.winkel43.nl
Blauwe Theehuis, Vondelpark 5. Amsterdaminstitution som ser ut som ett flygande tefat och serverar öl, kaffe och mackor invid Vondelpark. www.blauwetheehuis.nl
Tarendsnest, Herengracht 90. Bäst i stan på holländskt öl. www.arendsnest.nl

Sevärt
Prinsengracht. Vykortsperfekt kanal med vackra gavelhus. Flanera gärna vidare till stadsdelen Jordaan och Bloemgracht och du möter charmiga kanalmiljöer.
Westerkerk. Ta de vådligt branta trapporna upp i kyrktornet och du har stans bästa utsikt. www.westerkerk.nl.
Koninklijk Paleis. Det kungliga palatset vilar över lömsk sankmark på 13 600 träpelare.
Anne Frank Huis, Prinsengracht 263?267. Nazismens terror kommer otäckt hudnära. Undvik kö och köp biljetter via www.annefrank.nl.
Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1. Rembrandts Nattvakten, Hendrick Avercamp, Vermeer m fl. www.rijksmuseum.nl
Stedelijk Museum of Modern Art, Paulus Potterstraat 13. Cézanne, Picasso, Matisse, Warhol m fl. www.stedelijk.nl
Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7. Visar självporträtt, målningar och skisser. www.vangoghmuseum.nl
Vondelpark. Amsterdams skönaste park med joggingstråk, storkbo, kafé och grönska.

Kul shopping
Albert Cuypmarkt, Albert Cuypstraat, myllrande marknad.
De Bierkoning, Paleisstraat 125, Välsorterad ölbutik.
Droog Design, Staalstraat 7b. Kul lösningar för hemmet.
Puccini, Staalstraat 17. Handgjorda chokladpraliner.
Da Kaaskamer, Runstraat 7. Bara ost!

Bara i Amsterdam
Mee in Mokum. Hyr en pensionär! Ingen känner Amsterdam så bra som de som bott här hela sitt liv. Guidade 2-1/2-timmesvandringar som utgår från Museumcafé Mokum, Amsterdam Museum, Kalverstraat. www.
gildeamsterdam.nl/stadswandelingen/walking-tours/8.
Bo på husbåt. På sajten iamsterdam får du tips om flytande boende längs stans kanaler och floden Amstel. Se www.iamsterdam.com och klicka på visiting/accommodation.
Java & Borneo. Ta båten från Amsterdam Centraal och du når Java-Eiland och Borneo-Eiland med ny, lekfull arkitektur.
Flygplatskasinot finns självklart på Amsterdam Schiphol, vid avgångshall två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om