Det har varit tillökning hos Gerd Aurelius - i natt föddes tre marsvinsungar. När jag håller i en av dem känns det som att jag blir 25 år yngre, redo att börja tjata på föräldrarna. Den lilla varelsen får plats i min handflata, men är fullt utvecklad med sträv päls och nyfikna ögon.
– De flesta gnagare föds blinda och nakna. Även om man vet att marsvin är ett undantag blir man förvånad första gången man ser nyfödda marsvinsungar, att de ser så vuxna ut, säger Gerd Aurelius, som även föder upp kaniner, dvärghamstrar och burfåglar.
För 30 år sedan, startade hon Fäboden, som omfattar både uppfödning och butik. Lokalerna i faluröda stugor ligger ett stenkast från Linnés Hammarby. Marsvinen Gerd Aurelius föder upp är av den nordamerikanska rasen teddy.
– Marsvin är lättskötta och trevliga husdjur som passar även mindre barn. Om man vänjer dem tidigt vid att bli hanterade kan de bli väldigt tama.
Vi fortsätter till kaninhuset, där burarna som liknar små hus täcker väggarna. Också här finns bebisar. De minsta är två veckor gamla dvärgvädurar som håller på att öppna ögonen. Lika små som de nyfödda marsvinsungarna, men kommer att växa mer. En annan dvärgvädurskull är ett par veckor äldre och dubbelt så stora. Som vuxna väger de upp till två kilo. Kaniner tål kyla och bor gärna ute året runt. Därför kan de fungera för allergiker.
– Men man måste vara försiktig med värme. I somras hade vi fläktar i kaninhuset, ändå låg kaninerna som trasor, berättar Gerd Aurelius.
Kaninägare som vill ha ut mer än daglig skötsel och gos rekommenderar Gerd Aurelius att gå med i en kaninhoppningsklubb.
– Det är bra att vara aktiv med sitt djur och kul att får nya kompisar och göra saker som att bygga hinder ihop.
Kaniner är Fäbodens storsäljare, men marsvin och hamstrar är också populära. Intresset verkar bara öka. På senare år har Gerd Aurelius sett allt fler djurtokiga pojkar.
– Förr var det mest flickor som kom hit, men nu är pojkarna nästan fler.
En stor del av kunderna är barnfamiljer. Som förälder bör man veta att man alltid har det yttersta ansvaret när barnen får husdjur.
– Men om det fungerar är det jättebra för barn att växa upp med djur. Då lär de sig empati och ansvarstagande.
Just under granen räcker det dock att ställa en tom bur. Vill kan man ge barnen ett djur i julklapp rekommenderar Gerd Aurelius att hämta det först när helgerna är avklarade. Då kan man bekanta sig med sin nya familjemedlem i lugn och ro.
Mysiga katter väntar på nya hem
745 000 svenska hushåll har katt. Men det finns också många katter utan hem. Lena Ahlström på katthemmet Musses vänner tycker att fler borde adoptera missar som blivit övergivna.
Åtta kattungar kravlar omkring i rummet intill Lena Ahlströms kök. Hon driver katthemmet Musses vänner i sitt eget hus och har just nu två föräldralösa kullar. Den ena hittades övergiven i ett stall, den andra hade en mamma som blev överkörd. Nu är de omkring åtta veckor och vill leka med mig och fotografen.
– Kattungar som förlorar sina mammor blir ofta väldigt tillgivna. Hur gosigt det än är ska det bli skönt när de får nya hem, säger Lena Ahlström.
Alla är redan tingade- ungar är lätta att adoptera bort. De flesta katter som kommer till Lena Ahlström är dock vuxna.
– Det finns fördelar med att ta över en vuxen katt. Då vet man ju hur den är, om den fungerar ihop med barn till exempel.
Hela familjen som skaffar katt bör träffa den i förväg. Det blir betydligt roligare för barnen om katten tycker om dem. Sedan är det viktigt att tänka igenom hur ens livssituation ser ut så att man verkligen kan ta det ansvar som krävs. Att ha katt ska vara ett livslångt förhållande.
Katten är Sveriges i särklass populäraste husdjur, men har i mångas ögon lägre status än hunden. Lena Ahlström hoppas att det håller på att förändras, så att fler tänker på att försäkra sina katter och registrera sig som ägare.
– Eftersom det finns så många hemlösa katter tycker jag förstås att den som inte har tänkt ägna sig åt avel ska skaffa katt från ett katthem och inte en uppfödare. Vi får hela tiden in mysiga katter som behöver nya hem.
En hobby som lätt blir långlivad
De gör inte mycket väsen av sig men har stora behov av att bo i en miljö som är naturlig för dem. Många att fastnar för ödlor just därför.
Det är fortfarande fullt med växter i Svia handelsträdgårds gamla lokaler, men nu finns de flesta i terrarier. Sedan fem år driver Elisabeth och Magnus Forsberg butiken Herpers Choise här. Intresset för reptiler har båda haft hela livet.
– Jag fångade min första huggorm när jag var åtta. Sedan dess har jag varit fast. Jag har bland annat fött upp 85 olika sorters geckoödla, säger Magnus Forsberg.
För barnfamiljer rekommenderar han gärna en annan ödla- skäggagam. Den är ganska lättskött då den kan bo i torr miljö och inte bara äter levande insekter utan även vegetabilier. Vanliga skäggagamer blir 55 centimeter långa och dvärgvarianten 30. De som finns i butiken är runt tre månader gamla och ryms i handen. Fjällen känns som läder.
– Det här är en ”leatherback”. Den vanligaste varianten har taggig hud, säger Magnus Forsberg.
A och O för reptilägare är att ta reda på hur djuret lever i naturen. Terrariet ska anpassas därefter. Skäggagamen kräver reglerad värme och UV- lampa.
-Många försöker tyvärr snåla på utrustningen. Man måste ha rätt grejer till rätt djur om de ska må bra, menar Magnus Forsberg.
För en del är terrariet halva nöjet. Man kan nörda ned sig ordentligt i att bygga olika terrariemiljöer.
– Det kan blir så att man köper ett djur från Madagaskar för att kunna ha ett Madagaskarterrarium.
Magnus Forsberg har träffat många som skaffat reptil för att de vill ha husdjur trots pälsallergi och sedan fastnat för livet. Tur det, för många av djuren är långlivade. Skäggagamer blir ofta 20 år.