En lektion i sex och samlevnad

Vad är en slicklapp, finns mödomshinnan och vad är egentligen motsatsen till oskuld? UNT tog en lektion i sex- och samlevnad tillsammans med eleverna i årskurs ett på gymnasieskolan Grafiskt Utbildningscentrum i Uppsala.

Rebecca Lundqvist, Isabell Siewertgrahn och Emma Engvall

Rebecca Lundqvist, Isabell Siewertgrahn och Emma Engvall

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-09-13 09:00
Trots den kvava eftermiddagsluften i klassrummet är det ingen elev som sover. Klassen, som bara består av tjejer, är tvärtom alert och svarar gärna på frågan om vad de tycker att sex är.
"Njutning", säger någon. "Biologiskt begär", "lekar" och "makt", är andra förslag.
Katarina Lindberg, som är vice ordförande i RFSU, men också samhällslärare på GUC antecknar associationerna till sex på tavlan och frågar sedan när man är oskuld.
"När han har varit inne i henne", säger en elev. Och Katarina Lindberg kontrar:
- Men de som inte har vaginala samlag då?
Och så är diskussionen i gång.

Under den följande timmen får eleverna bland annat lära sig att det inte finns någon mödomshinna. De får också en tankeställare när de uppmanas att fundera på vad motsatsen till oskuld är.
- Vad blir man när man inte är oskuld längre? Blir man skuld då?, frågar Katarina Lindberg retoriskt.
Eftersom det är elevernas första lektion i sex- och samlevnad på gymnasiet passar Katarina Lindberg på att fråga vad de fått för undervisning i grundskolan.
Svaren varierar, men genomgående har fokus legat på de biologiska delarna som mens, könsorgan och könssjukdomar.
- Vi hade sexualundervisning först i nian eftersom min klass ansågs för omogen. Men då var det bra, säger Rebecca Lundqvist.
- Vi hade bara ett par lektioner. Jag tycker vi behöver förberedas mer, det finns ju de som har sex redan när de är tolv, säger Emma Engvall.
Eleverna som UNT pratar med tycker att sex- och samlevnadsundervisningen ska vara närvarande från årskurs sex ända fram till studenten.
- Jag tycker att man ska prata mer om själva sexet, det är en så stor grej och något man kan påverkas mycket psykiskt av, säger Isabell Siewertgrahn.
- Det finns ju mycket information på internet, men i skolan blir det mer seriöst, säger Emma Engvall.

En rund ring bildas av alla stolar i klassrummet. Det är dags att leka "heta stolen", en lek där läraren kommer med ett påstående och de som inte håller med ska resa sig och byta plats. Leken gör att alla har chans att ta ställning fysiskt, men utan att behöva förklara sig om de inte vill.
"Det är vanligt att tjejer får rykten om de har mycket sex", säger Katarina Lindberg. Alla tjejer byter plats. Katarina Lindberg ber någon att förklara varför och får svaret att tjejer blir slampor medan killar får status och kallas players.
- Jag tror att det är viktigare för killar att få sex än för tjejer, säger en elev.
- Så ser i alla fall stereotypen ut, säger Katarina Lindberg, och så tar diskussionen tar fart igen.
Men vad är då en slicklapp?
Jo, det är en kondom som klipps upp och kavlas ut som en lapp att lägga över valfri kroppsdel man vill slicka.
Könssjukdomar sprids nämligen även via oralsex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om