En kväll för ordets frihet
Svenska akademien tog revansch på många kritiker genom det seminarium om yttrandefriheten och det laglösa våldet som hölls i Börshuset i tisdags kväll. Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl talade om hoten som en perverterad form av respekt för det skrivna ordet och påminde om att den globalisering av hotbilden som uppstod genom fatwan mot Salman Rushdie också kräver en globalisering av försvaret för ordets frihet.
Dödsdomen mot Rushdie utfärdades av ayatollorna i Iran, men innebar att varje extrem islamist var som helst i världen skulle kunna verkställa den. Hotet kom samtidigt från en stat och från religiösa fanatiker. Men Rushdie själv beskrev vid seminariet hur också delar av den allmänna opinionen t ex i Storbritannien pekade ut honom själv och inte dem som jagade honom som problemets orsak - han borde hålla tyst, inte provocera och inte uppträda så att det blev nödvändigt att ödsla skattepengar för att skydda honom. Också den attityden är ett hot mot friheten.
Roberto Saviano som denna höst uppmärksammas internationellt för sin bok om den napolitanska Camorran tog upp samma tema - en del av opinionen i t ex Italien tycker helt enkelt att den som avslöjar något om brottslighet med kopplingar till samhällets mäktiga sviker sitt land. Litteraturen blir hotfull när den säger något viktigt.
I verkligheten, sade Saviano, "försöker jag hedra mitt lands bästa traditioner. Jag vill göra värden som skönhet, frihet och kärlek igenkännliga."
Utan en fri litteratur är detta omöjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!