En kärleksförklaring till Östersjön

Han har berättat i bilder om naturskönhet och miljöhot ute i världen. Nu har Mattias Klum närmat sig hemtrakterna i Uppland. I kväll visas hans Betraktaren i SVT2.

Mattias Klum.

Mattias Klum.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2013-05-20 10:05

En tredjedel av Östersjöns botten är stendöd, vattnet är utfiskat och gifterna blir allt fler i vattnet och i dess närhet. Mattias Klum älskar Östersjön och dess skönhet. Med sin senaste naturdokumentär, Betraktaren, har han velat göra en kärleksförklaring till detta hav som är så illa åtgånget.
– Filmen är en stilla betraktelse av livet runt Östersjön, den handlar om både liv och död, födelse och åldrande och den är en sorts stafettpinne till kommande generationer, säger Mattias Klum.

Vi sitter i köket i det hus där han bor med sin familj, naturskönt beläget vid en vik av Ekoln. För ungefär fyra år sedan fick han en förfrågan från stiftelsen Baltic Sea om han och tv-journalisten Folke Rydén kunde tänka sig att göra filmer om Östersjön.
– Folke Rydéns filmer är av typen grävande journalistik. Min film är mer lågintensivt reflekterande. Det är första gången jag ägnat så lång tid som fyra år åt en film.

Han berättar att den börjar med att en liten flicka blir till och föds i den polska staden Gdansk. Vi får följa henne när hon tar sina första steg vid havet, vi får se sälkutar födas, havsörnsungar kläckas, och flera ögonblick i olika livscykler gestaltat med Östersjön som skådeplats.
Bilderna är tagna både över och under vattnet. Mattias Klum har haft Peter Östlund och Eric Börjesson som B-fotografer och de har bland annat gjort undervattensfilm förut.
–Vi har också filmat med helikoptergyron och byggt särskilda kamerariggar för att försöka levandegöra livet runt havet, berättar han.

Hans fru Monika Klum är medproducent. Musiken har Mattias Klum skapat själv i sin studio – med lite hjälp från musikerna Anders Widmark och Nils Landgren.
Mattias Klum utnämndes nyligen till hedersdoktor vid Stockholms universitet och han anses som en av världens bästa naturfotografer. Sedan flera år har han uppdrag för tidskriften National Geographic, bland många andra internationella projekt med både rörliga och stilla bilder.

Elva böcker har han hunnit ge ut vid det här laget och den tolfte är på gång, men det är än så länge hemligt vad den ska handla om. Mattias Klum håller också på att producera en utställning till Läckö slott i sommar, med bilder från olika delar av världen. Dessutom föreläser han och ska till exempel göra det under årets Almedalsvecka.

På flera sätt har han skildrat socialekologiska sammanhang i världen, där människan är en av flera livsformer. Han menar att vi måste bli smartare när det gäller miljön. Till exempel är det alldeles för mycket avloppsvatten som går rakt ut i Östersjön och när det gäller bottendöden är Östersjön i sämst kondition av alla hav i världen.
– Det spelar en roll vad vi gör, var och en faktiskt. Med den här filmen vill jag alstra positiv kraft till att vi alla gör bättre och klokare val för miljön.

Filmen Betraktaren är den första av två filmer som Mattias Klum och hans team ska producera om Östersjön. Nästa film beräknas vara färdig 2017–2018.
Betraktaren sänds i SVT 2 i kväll kl 20.00.

Östersjöns ekosystem

Havsområdet Egentliga Östersjön, mellan Åland och de danska sunden, präglas av sitt bräckta vatten och en permanent skiktad vattenmassa. Ytvatten och djupvatten blandas inte, och syrebrist är vanligt i djupa områden. Den låga salthalten innebär svårigheter för många organismer. De få arter som klarar att leva här utgör en unik blandning av saltvattens- och sötvattensarter.

Egentliga Östersjön är den del av Östersjön som sträcker sig från södra Ålands Hav till de danska sunden. Norra Ålands Hav, Finska Viken och Rigabukten ingår (i de flesta sammanhang) inte. Gränsen i väster går på samma ställen som broarna över stora och lilla Bält och Öresund.

Yta: 228 000 kvadratkilometer
Volym: 14 900 kubikkilometer
Årlig tillförsel av vatten från land och omgivande hav: 480 kubikkilometer.
Tid för omsättning av hela vattenmassan: 25–30 år.
Det bor ungefär 90 miljoner människor runt Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om