En känga åt "mångkulturen"
Självklart finns det olikheter mellan människor. Men, som Dilsa Demirbag-Sten skrev i Corren 10/1 2006: "skillnaderna mellan olika grupper av invandrare är ofta större än mellan svenskar och den grupp av människor som enligt SCB identifieras som invandrare."
För att inte tala om vilka stora olikheter det kan vara mellan en svensk och en svensk.
Problemet med mångkultur är att begreppet
- syftar på ytliga skillnader mellan människor och döljer det djupa som förenar oss människor över barriärer som tid, ålder, kön, klass, etnicitet, religion och geografiska gränser.
- förstärker och stigmatiserar skillnader i människors yttre attribut och maner.
- bortser från starka historiska band mellan människor från olika världsdelar när det gäller språk, filosofi, vetenskap, litteratur och religion. Vi människor bär ju på varandras arv och influenser sedan urminnes tider.
- ser ett etniskt delat samhälle som ett ideal, det vill säga kulturer och identiteter förutsätts existera "sida vid sida". Risken är dels att man förenklar och stereotypiserar, dels att andra kulturer än den inhemska ses som exotiska och avvikande reliefer.
- ger okunniga extremister på olika håll ett onödigt och meningslöst slagträ i deras kamp mot allsköns väderkvarnar.
Demirbag-Sten igen: "det är tabu att säga att det kollektivistiska sätt som regeringen använder sig av för att lösa den här svåra frågan leder till ökad segregering". Tabu eller ej - det stämmer ju.
Men det var då, 2006. Nu är det 2009, och Uppsala Riksteaterförening satsar på föreställningen Etnoporr av America Vera-Zavala. Föreställningen, som visas i Uppsala på lördag, sägs vara "ett rasande angrepp på mångkulturbegreppet och en känga till alla som tror sig veta vad det betyder".
Jag har härmed deklarerat vad jag anser att begreppet betyder. Men sparka inte på mig. Sparka på begreppet mångkultur i stället. Så att det far all världens väg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!