En kaffe att ta med, tack!

Lapa sol och lapa kaffe. Längs Fyrisån samlas nu Uppsalabor med vårkänslor – inte sällan med en rykande kopp i handen. UNT Helg tog ett snack med tre kaffeexperter om fenomenet take away-kaffe.

På det italienska kaféet Café Tar finns inget bryggkaffe – däremot mezzo, en starkare typ av cappuchino. Men ägaren Jafar Alinazari dricker helst en espresso om han får välja.

På det italienska kaféet Café Tar finns inget bryggkaffe – däremot mezzo, en starkare typ av cappuchino. Men ägaren Jafar Alinazari dricker helst en espresso om han får välja.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-04-01 09:15

På språng till jobbet, tåget, skolan, bussen, eller bara för en lugn stund i solen. Take away-muggar syns nästan i var och varannans hand nuförtiden, och särskilt när våren är på ingång.

– Vädret påverkar mycket. Om det är soligt ute vill många ta en take away och sätta sig ute. Att sitta nere vid vattnet är populärt, säger Jafar Alinazari, ägare på Café Tar.

Karin Biärsjö, platschef på Espresso House i S:t Per-gallerian, håller med.

– Är det soligt säljer vi mestadels take away. Nästan bara, säger Karin Biärsjö.

Hon uppskattar att ungefär 35 procent av deras kunder i genomsnitt väljer take away i första hand.

– Det är alla typer av människor, men mycket studenter och folk som är mellan 40 och 50 år och som är på väg hem eller till jobbet. Lika mycket män som kvinnor.

Vad vill då Uppsalaborna helst ha i koppen? Latte, är svaret från båda. Men det finns alternativ för den som vill förnya sig.

– Jag tror att många tar en latte för att det är så enkelt. I stället kan man testa en flat white, det brukar jag välja. Det är en starkare latte som smakar mer kaffe, säger Karin Biärsjö på Espresso House.

Jafar Alinazari tipsar om mezzo, en cappuccino med lika delar espresso och skummad mjölk. Själv dricker han alltid espresso, men det funkar inte lika bra som take away.

– En espresso får inte bli kall, koppen ska vara varm innan den serveras, säger han.

Olle Hedstrand på Hugos i Uppsala uppmanar fler att slå sig ner för en kopp kaffe.

– Ibland tycker jag att man ska unna sig en porslinskopp och inte rusa vidare, säger han.

Att take away nästan alltid innebär en pappmugg med plastlock är en av anledningarna till uppmaningen. Olle Hedstrand är upprörd över hur kafébranschen slösar på miljöns resurser utan eftertanke. Han försöker uppmana sina kunder att ha med sig en egen mugg.

– Det är ytterst få som har det, konstaterar Olle Hedstrand, och tillägger:

– Men jag försöker vara jättenoga med att inte skuldbelägga kunderna, jag vill bara visa vilka möjligheter som finns.

På Espresso House i S:t Per-gallerian är det också ovanligt att folk har med sig egen mugg.

– Jag skulle säga att det är max en person per dag, säger Karin Biärsjö.

På marknaden finns det i dag muggar i både glas och plast att köpa som går att använda om och om igen.

– Glas håller värmen bättre, och en del av smaken kan fastna i plasten, tipsar Jafar Alinazari. Men det viktigaste är att faktiskt ta sig ut, menar han.

– Folk mår bättre när de går ut och fikar, man sitter ute i det fina vädret i stället för att sitta hemma.

UNT Helg testar: Så mycket kostar kaffet per deciliter

klara.stefansson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!