En helg om bajs och djur som sticks

Utan kunskap om djur och bajs kan en idyllisk picknick bli en riktig mardröm. Museet Biotopia lär i helgen ut hur du undviker farorna och samtidigt ökar din kunskap om naturen.

Tipspromenad. Sixten, Elvis och Selma Antti  försökte lista ut vem som gjort vilken hög, en tjäder, en hare eller...?

Tipspromenad. Sixten, Elvis och Selma Antti försökte lista ut vem som gjort vilken hög, en tjäder, en hare eller...?

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2017-11-18 16:00

Temat är "en dag med bajs och djur som sticks". Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som är på plats för att med lekens hjälp lära och informera barn och vuxna om hur smittsamma sjukdomar kan spridas mellan människor och djur.

Familjen Antti från Uppsala gjorde tipspromenaden som gick ut på att känna igen bajs från olika sorters djur. Sixten, Elvis och Selma Antti tyckte det var kul. De lyfte på huv efter huv i de små montrarna och försökte lista ut vem som gjort vilken hög, en tjäder, en hare eller...?

– Rävbajset var lite konstigt. Det hade något rött i sig, kanske var det blod, säger Sixten Antti.

Efter tipspromenaden tog de sig an ett antal stora tärningar med olika bilder på varje sida. Där gällde det att para ihop bajs och spår med rätt djur. Inte en helt enkel uppgift.

SVA har ett speciellt kompetenscenter för sjukdomar som kan smitta mellan människa och djur och i deras uppdrag ligger att informera allmänheten.

– Att veta hur bajs från olika sorters djur ser ut är viktig eftersom vissa djur kan bära på smittor som kan överföras till människor. Det kan vara farligt att komma i kontakt med deras bajs om man är ute i skog och mark, säger Magdalena Hellström som är kommunikatör på SVA.

Hur många vet att det exempelvis inte är så bra att ha piknick eller bada där det går kossor. Kossor bär ofta på bakterien ehec som kan ge svåra diarréer.

– Äldre med dåligt immunförsvar och små barn kan råka riktigt illa ut om de smittas, berättar Magdalena Hellström.

SVA vill också att allmänheten är observant på döda djur ute i skog och mark. Den som hittar ett dött djur bör höra av sig till SVA om det inte tycks finnas någon naturlig förklaring till djurets död.

– Verkar det intressant för oss så skickar vi en speciell förpackning som den som hittat djuret kan skicka det till oss i. På så sätt kan vi undersöka om det dött av en smittsam sjukdom.

Är det många som ringer?

– Ja det är det. Allmänheten är våra ögon och öron ute i naturen, säger Magdalena Hellström.

De åkommor som varit särskilt intressanta under senaste tid är älgar som drabbats av en sorts hudsår, fågelinfluensa och kaningulsot.

I en del av utställningsrummet kan besökarna stifta bekantskap med djur som sticks och färstingar. SVA:s insektsexpert Anders Lindström var på plats och visade det hittills fjärde kända exemplaret i landet av brokig hundfästing. Den påträffades i Tomelilla i Skåne för en vecka sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!