En glädjens dag för Uppsalakurder

En av livets största händelser och ett stort steg mot demokratin. Så betecknade Fuad Bahram irakisk kurd från Uppsala söndagen 31 januari då han för första gången i sitt liv röstade.

En stor dag var söndagen för Fuad Bahram då han och många andra kurder deltog i det irakiska valet.

En stor dag var söndagen för Fuad Bahram då han och många andra kurder deltog i det irakiska valet.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-01-31 00:00
På söndagskvällen samlades en del av irakiska kurder som bor i Uppsala i föreningslokalen i Gottsunda. Stämningen var god men några stora festligheter var det inte tal om.
- Vi är förstås väldigt glada. Men valvakan väntar vi med tills på onsdag då de första prognoserna om valresultatet kommer, säger Fuad Bahram.

Åkte i folkdräkt
Minst tio fullsatta bussar transporterade röstberättigade kurder till en vallokal i Bromma. Många, både män och kvinnor, reste uppklädda i folkdräkter. I kön utanför vallokalen fanns kurder, turkmener, araber och assyrier.
— Det var en stor dag för oss alla, oavsett folkgrupp eller religion. Det kändes skönt att stå där tillsammans. Själv väntade jag en och en halv timma. Men jag hade gärna väntat en vecka i kön för att få rösta, säger Fuad Bahram.
Allt gick lugnt till väga. Polis bevakade lokalerna och alla som gick in i vallokalen kontrollerades med en detektor. Efter själva röstningen fick alla trycka pekfingret mot en bläckdyna för att eliminera risken för valfusk.
— Jag är själv 42 år och det var första gången i mitt liv som jag fick rösta i fria val. Därför är det en högtidsdag, och vi ska nog fira med lite vin och öl senare i kväll, säger Sadik Asos.

Demokratiproblem
Många har följt nyhetssändningar på irakiska tevekanaler under dagen och konstaterat att människor på vissa håll i Irak inte haft möjlighet att rösta.
— Terroristerna stoppade dem. Därför har människor till exempel runt Mosel haft svårt att rösta. Så länge terroristerna finns kvar kan man inte säga att demokratin är total, säger Fuad Bahram.
Han har också sett ett teveinslag om två kurder som dog av lycka sedan de fått lägga sin röst i valurnan.
Den komplicerade ordningen med registrering och bristen på vallokaler i Sverige och runt om i världen ser Fuad Bahram som ett allvarligt demokratiproblem.
— Jag är besviken på både FN och EU som inte har klarat att lösa detta bättre. Jag känner till människor i Östersund som inte röstat därför de har inte haft råd att åka till Stockholm, säger Fuad Bahram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om