En fredspristagare på blixtvisit

Är du mannen som ska rädda världen? undrade freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen och vände sig mot fredspristagaren och IAEA-chefen Mohamed ElBaradei vid tisdagens panelsamtal i universitetsaulan.

Fredspristagaren Mohamed ElBaradei kom till Uppsala och träffade bland andra sin företrädare inom IAEA, Hans Blix.

Fredspristagaren Mohamed ElBaradei kom till Uppsala och träffade bland andra sin företrädare inom IAEA, Hans Blix.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-12-13 20:27
Närmare 700 studenter hade bänkat sig i aulan för att ta del av tisdagens panelsamtal på temat: kärnvapen, nedrustning och fred.
Peter Wallensteen, professor freds- och konfliktforskning ledde samtalet. I panelen i övrigt återfanns Maria Elander från Utrikespolitiska föreningen, student i orientalistik och Lars van Dassen som skriver en avhandling om hur stater kan frånsäga sig det politiska handlingsalternativet att skaffa kärnvapen.
Strålningsvetenskapen var också representerad genom två unga forskare, Christofer Willman och Anni Fritzell.

Fredens tjänare
Nej, fredspristagaren och generaldirektören för det Internationella atomenergiorganet, Mohamed ElBaradei såg sig inte själv som mannen med uppgift att rädda världen.
Den forne egyptiske UD-tjänstemannen log när han sa:
-Jag är en tjänare för fred, en tjänare som behöver hjälp av er alla, detta är allas ansvar. Min uppgift är att sätta fokus på problemet.
Och problemet är stort, ofantligt stort. På mindre än en halvtimme kan president Bush eller Putin lägga världen i aska.
Och vem vet egentligen hur många länder som har tillgång till kärnvapen? Fredspristagaren ElBaradei vet det inte. Han nämner sju, åtta eller nio länder. Det kan vara fler.
-Om vi inte stoppar spridningen kommer säkert ett 20-tal länder att ha kärnvapen i framtiden.

Tre länder i centrum
Muhamed ElBaradei har länge stått i centrum för en kärnvapenkris som i huvudsak omfattar tre länder, tre stater som den amerikanske presidenten utmålat som ondskans axelmakter: Iran, Nordkorea och Irak under Saddam Hussein.
USA hävdar att Iran arbetar med att ta fram kärnvapen och har i alla fall bokstavligt skramlat med kanonerna. IAEA-chefen vill tona ned den hotfulla situationen för att fortsätta diplomatin med de iranska ledarna.
Nordkorea är ytterligare ett land som oroar IAEA. Ibland gläntas det på dörren i Pyongyang och inspektörerna släpps in. Men oftast är haspen på. Ibland säger sig ledarna i Nordkorea inte ha kärnvapen, ibland har man kärnvapen.
Enligt Muhamed ElBaradei finns ytterligare oroshärdar på agendan. Indien, Pakistan och Israel är frågetecken som måste rätas ut.

Tar fasta på hoppet
Anna-Malin Sandström, statsvetare och pol mag var en av studenterna som lyssnade till samtalet i aulan.
-Det var bra retorik, många fina ord. Men man ska väl tro att det finns hopp.
Thüs Hollink som läser fysik tog också fasta på hoppet.
-Dessutom tycker jag det är bra att IAEA börjar sätta press på länder som Israel, Indien och Pakistan.

Fotnot: Internationella atomenergiorganet, IAEA inrättades 1957 i syfte att utveckla fredlig användning av kärnkraft. IAEA är ett FN-organ med säte i Wien och omfattar 137 medlemsstater. Hans Blix från Uppsala har tidigare varit chef för IAEA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om