En fot in på arbetsmarknaden

Bakom kassan på Swedbank på Stora Torget står 22-åriga Dejan Ilic och betjänar kunder. Hade någon sagt till honom för ett år sedan att han snart skulle arbeta på bank så hade han bara skakat på huvudet.

Cristina Holmqvist,  Dejan Ilic och Carl Johan Björlingsson på Swedbank i Uppsala.

Cristina Holmqvist, Dejan Ilic och Carl Johan Björlingsson på Swedbank i Uppsala.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2011-04-18 11:03

Dejan Ilic hade aldrig funderat på att jobba på bank.
– Jag trodde att alla på banken var 30 plus, gick runt med näsan i vädret och såg ner på oss andra, säger han.
Det började med att en handläggare på Arbetsförmedlingen föreslog att han skulle söka en praktikplats på Swedbank. Först var han skeptisk.
– Jag hade hört om andras dåliga erfarenhet av praktik, att det i princip var slaveri, säger han.

Sedan tänkte han att Swedbank är ett stort och seriöst företag och bestämde sig för att ge det en chans.
– Jag ville få inblick i vad bank var. Om det inte passade så skulle jag i alla fall få en ny livserfarenhet.
Anställningsintervjun för sju månader sedan var hans livs första. Det var nervöst, men han blev lättad av att de som intervjuade honom var två unga personer . Till första praktikdagen kom han med låga förväntningar. Han blev glatt överraskad.
– Det var fantastiskt, bättre än jag kunnat tro. Men det var mycket nytt i början som inte hjärnan var beredd på. Jag drömde om siffror på nätterna, berättar han.

De som intervjuade Dejan Ilic var Christina Holmqvist och Carl-Johan Björlingson, företagsrådgivare och projektledare för Unga Jobb i mellersta regionen. Arbetet med Unga jobb har varit en slags ledarskapsutveckling för dem. De har lärt sig mycket genom att intervjua, ge återkoppling och introduktion, handleda och följa upp.
– Vi har lärt oss hur man motiverar och får ungdomarna att växa, säger Carl-Johan Björlingson.
Christina Holmqvist understryker att det här är goodwill och sponsring. Målet är inte att behålla praktikanterna efter praktiken, utan att göra dem mer gångbara på arbetsmarknaden och ge dem inspiration att studera vidare.
– Det kostar oss tid, men det ger tillbaka. Praktikanterna ser med nya ögon och tillför skratt i gruppen. Responsen är positiv och vi är glada att bidra.

Hon tycker att det vore bra om både fler banker och andra typer av företag låter sig inspireras av Swedbanks initiativ.
– Då skulle vi ha lägre ungdomsarbetslöshet. Jag tror att alla skulle kunna ha en praktikant, säger hon.
– Ja, det vore toppen. Alla vinner på det. Vi får utvecklas i våra roller och ungdomarna får en jättechans att växa och en knuff att göra något, tillägger Carl-Johan Björlingson.
I Uppland är Dejan Ilic en av åtta praktikanter som på ett eller annat sätt blivit kvar efter praktiken i Swedbank i Uppsala län. Han är timanställd och hoppar vid behov in i kassan där han sköter insättningar och uttag, köper och säljer postväxlar och betalar räkningar åt kunderna.

Nu har han även kommit igång med kundtjänster. Svårt är det inte längre.
– Nej, nu har jag fått kläm på det, men jag lär mig nya saker hela tiden, säger han.
Tidigare har Dejan Ilic jobbat som målare, på posten, på lager och på krogen Birger Jarl bland annat. Han har aldrig haft några planer på att studera vidare, men nu funderar han på att göra det. Kanske ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om