– Gottsunda hiphopfestival fick redan från starten 1992 en legendarisk status, så vi tänkte; varför inte göra det igen?
Det säger Pärra Andreasson, övergripande projektplanerare och konstansvarig för festivalen.
Dans, teater, musik, konst och lite till - allt i hiphopens tecken. Det fick festivalbesökarna smakprov på i helgen. Några av artisterna som uppträdde var Labyrint, Uppsalas Henry Bowers och Maxida Märak som ersatte ursprungliga artisten Cherrie, på fredagskvällen.
– Det var ju tråkigt att hon fick förhinder men Maxida är riktigt häftig, man får ju räkna med lite problem när man anordnar något sådant här, sa arrangören Ellen Ferngren.
– Volontärarbetarna här på plats är Gottsundas egna ungdomar, det känns viktigt att de får göra något betydelsefullt, tillade hon sedan.
Fredagen var ruggig och kändes som årets första riktiga höstdag, men lördagen blev betydligt soligare och varmare. Bakom Gottsunda centrum fanns festivalområdet ”Baksidan”. Här kunde man hitta skateboardramper och graffitikonstnärer. Under veckan har graffitikonstnärer från hela världen kommit till Gottsunda för att spreja sina konstverk på uppställda containrar.
Emma Emmilou från Märsta, var en av många som tagit sig till Uppsala för att vara med på festivalen.
– Jag hittade konsten redan som barn men vågade aldrig spreja själv förrän i gymnasiet. Men intresset fick jag i högstadiet då hade jag en bildlärare som lärde oss kalligrafi vilket var riktigt kul. Innan det har jag alltid hållit på med typiska killintressen, skateboard, snowboard och sådant som ger utmaningar, sa Emma Emmilou.
Andra besökare som tagit sig till festivalen var Jonathan Weman med styvpappa Jani.
– Jag är här för graffitin och musiken. Det är kul att träffa folk som är duktiga på det de gör, sa Jonathan Weman som bland annat hade kommit till Gottsunda för att se populära Uppsalagruppen Labyrint.
Festivalen har många arrangörer. Amara Por Dios blev erbjuden att vara med som arrangör för festivalen och tackade ja direkt.
– Tidigare har jag bara varit med som konstnär, så det var kul att vara med bakom kulisserna och samtidigt göra något för Uppsala och Gottsunda. Det är viktigt att skapa sådana här event för dem som bor här, speciellt barn och unga som kan känna sig delaktiga, men det är även pensionärer som stannar och vill fotografera, det är en festival för alla, sa Amara Por Dios.