En egen lya med naturen i centrum

Att få möblera och inreda som man själv vill är drömmen. Maria Karlsson har köpt sin första lägenhet, som hon gör hemtrevlig med små fåglar och blommor både på tapeter och i tavlor.

Foto:

Uppsala2012-01-14 08:08

Det är svårt att förstå att Maria Karlsson flyttade in i lägenheten i Eriksberg bara åtta dagar tidigare, på golven finns inte ett enda spår från en flytt. Istället är det rent och snyggt överallt, men kanske lite tomt i hyllorna.
– När jag vill göra något brukar det gå fort. Det känns väldigt bra att ha en egen lägenhet, som jag kan göra nästan vad jag vill med. Det är en stor skillnad mot att bo i en studentlägenhet eller en hyresrätt där man inte får spika i väggarna eller renovera hur man vill.

Inför lägenhetsköpet hade Maria en del krav: hon ville inte bo på bottenvåningen utan ganska högst upp och bostaden skulle ha balkong, badrummet skulle vara fräscht och inte behöva renoveras, köket skulle vara bra planerat med väl tilltagna arbetsytor. Efter att ha letat efter en lägenhet i drygt en månad lutade det i slutändan åt att hon skulle köpa en större etta eller en mindre tvåa, men till slut fann hon ett renoveringsobjekt som levde upp till hennes krav. En tvåa på 56 kvadratmeter.
– En tvåa har en större livslängd och prisskillnaden mellan en etta och en tvåa var inte stå stor, då lägger jag hellre lite mer pengar på en lägenhet och lever lite snålt ett tag. När jag har pluggat klart om ett år vill jag gärna arbeta här eller i Stockholm, så jag vill bo här ett tag och inte behöva byta upp mig till en större lägenhet om ett år.

Innan hon flyttade in gjordes några små renoveringar. Hallen tapetserades om och vävtapeterna i vardagsrummet och sovrummet målades vita. Maria Karlsson gillar att det är lite struktur i tapeterna, ”det känns mer personligt än släta väggar”. Även golvet i vardagsrummet byttes ut eftersom det gamla var alltför slitet och inte gick att polera upp. Köket däremot kommer inte att renoveras.
– Jag tror att det renoverades på 70-talet, det syns på vitvarorna och det bruna kaklet. Men köket känns rätt bra, sen kan det vara krångligt att renovera. Man ser att det är platsbyggt och att det inte är standardmått, vill man ha ett nytt Ikeakök måste man skarva ganska mycket, säger Maria Karlsson.

Istället kan hon göra enklare renoveringar, byta bänkskiva eller måla om kryddhylllan. Maria gillar att fixa till gamla möbler och göra egna inredningsdetaljer. Bland annat har hon klätt om flera stolar, med tre generationer gamla kökshanddukar. På två av stolsdynorna finns initialerna GK broderade. Vilken släkting som gömmer sig bakom bokstäverna är oklart.
– Det kan vara Gurli Krantz, en släkting på pappas sida. Hon har producerat en stor mängd textilier som finns sparade inom släkten. Efter att hon gifte sig är dock handdukarna broderade med GL, Gurli Landqvist, så detta måste vara ett av hennes tidigare alster. Men det kan också vara Gurlis mamma Gotty Krantz som har broderat. Det är omöjligt för mig att säga vem det är men jag skulle gissa på Gurli.

Ur en kalender från i fjol, med fåglar målade av Karl Mårtens, har hon klippt ut bilder för att sätta in i bruna träramar. På ena sovrumsväggen hänger nu en hackspätt, en trana och en koltrast. Till dem matchar hon mjuka kuddar med gröna blad, på ett vitt överkast.
– Jag inspireras mycket av djur och natur, det hänger ihop med mitt intresse och att jag läser till livsmedelsagronom.
I vardagsrummet hänger en gammal skolplansch med växter på. Möblerna i rummet är en salig blandning av arvegods, second hand och sådant som lämnades kvar av förra ägaren. Till de senare möblerna hör en lampa, en bokhylla, en tv och ett bord.

Bland det som gått i arv från Marias egna släktingar finns en kristallkrona och en soffgrupp som kommer från hennes farfars syster.
– Det känns värdefullt att veta att krukorna har stått i farfars systers fönster. Sekretären, i hallen, kommer från min mormor, jag har många minnen förknippade med den. Jag har en personlig relation till många av möblerna, det finns ju inte om man köper nya fräscha möbler.
För att skapa en helhet har Maria Karlsson valt att inte ha så mycket blått och nästan inget gult i lägenheten, istället använder hon färger från naturen. Ett annat knep hon tagit till är att låta små fåglar dyka upp både på tapeten i hallen och på tavlorna i sovrummet.

En av Marias favoritdetaljer är en stor golvurna som hon hittade på second hand, efter att ha letat ett bra tag.
– Det är viktigt att köpa grejer som känns bra och väntar med ett köp istället för att skaffa något som känns halvbra som man sen måste byta ut. Det kan bli ganska dyrt.

PERSONLIGT

Namn: Maria Karlsson
Studerar: Livsmedelsagronom vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Fritid: Engagerad i Uppsala FN-förening, där hon är ordförande sedan två år, och i kåren på SLU där hon är vice ordförande. Båda ordförandeskapen tar slut i början av 2012.
Ålder: 26 år.
Ser fram emot: Att bjuda hem många vänner på middagar och fika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!