En dag med kejserligt Linnéfirande

Kommen från den uppgånde solens land i öster var det väl inte så konstigt att det japanska kejsarparet Akihito spred glädje och värme vid sitt Uppsalabesök. Tusentals Uppsalabor kantade kortegevägen och kejsarparet vinkade och log i solskenet. Det här var dagen då det svenska kungaparet kom lite i skymundan.

Foto:

Uppsala2007-05-23 09:45
Redan vid niotiden på onsdagsmorgonen började polisen spärra av området vid hotell Gillet på Dragarbrunnsgatan där kejsaren Akihito och kejsarinnan Michiko med följe skulle ta in.
Här skulle de vila mellan dagens alla plikter.
Utanför avspärrningarna samlades hundratals åskådare med en förhoppning av få en skymt av kejsarparet.
- Inte var dag det är en kejsare i stan. Jag hade vägarna förbi, så varför inte, säger en man i folkvimlet.

Utanför hotellets entré vankar representanter från den japanska ambassaden av och an. En grönuniformerad herre med ordnar och band går fram och tillbaka, slår i en röd pärm och ringer oavbrutet i sin mobiltelefon.
Kanske hade han redan nu på känn att ceremonin i Domkyrkan skulle försenas en kvart och att kransnedläggningen på Linnés grav ströks ur programmet.
Ibland kastar han några blickar upp mot de slitna och till synes smutsiga flaggorna ovanför entrén.
Ett tjugotal uniformerade poliser bevakar det avspärrade området.
Vid tiotiden slinker kejsarparet in på hotellet. Alla som inte hann få upp kameran stannar kvar och väntar otåligt på en ny chans när kejsarparet senare drar vidare mot Domkyrkan och universitetet.

Ungefär samtidigt börjar det dra ihop sig vid Domkyrkan. Poliser och säkerhetsvakter står på post, flanerar runt, spärrar av och registrerar varje rörelse runt Domen.
I folkhopen på Dragarbrunn väntar Mariko Takahashi, student från Tokyo, fortfarande på att kejsarparet ska komma ut från hotellet. Hon står där och fingrar på sin digitalkamera. Hotellfönster öppnas, nyfikna blickar vänds ned mot gatan och borta vid Folktandvården drar man upp persiennerna och undrar vad som står på.
En Uppsalabo som ska in och handla i en butik på Dragarbrunn försöker slinka förbi avspärrningarna, men stoppas vänligt av polisen.
- Ledsen, med du får vänta en stund, säger polismannen. Det går väl bra när det är så fint väder?

På Forumtorget samlas tusen barn utklädda till blommor. Som vallmo, ormbunkar, vitsippor och snödroppar står dom där och hoppar, tjivas, skrattar och ler. Spring i benen, snart sommarlov. Men först en rejäl blomsterparad till Linnés ära. Snart bär det iväg mot Stadsträdgården.
Där kommer de bland annat att träffa Hans Odöö som Linné.
De barn som av säkerhetsskäl inte fick delta i blomsterparaden erbjöds gratis bad på Fyrishov och i Gottsunda.
- Det är en stor dag för mig, säger MarikoTakahashi som väntar tålmodigt utanför hotellet. Jag har inte sett kejsaren sedan jag var liten. Då vinkade jag till honom.
Hon får sina bilder till slut.

För när klockan är 10.33 öppnas hotellentrén och kejsarparet vandrar sakta fram mot en väntande bil ute på gatan. De vinkar och ler, upprepade gånger. Folket applåderar. När bilen sakta glider iväg vevar kejsarinnan ned bilrutan, lägger huvudet på sned, ler och vinkar oavbrutet.
En hantverkare i blåställ säger plötsligt:
- Jag undrar hur en incheckning går till med en kejsare. Hej, har du leg?
Stora skaror åskådare som inte får plats i Domkyrkan följer skådespelet utanför. Svenska och japanska flaggor vajar för vinden. Kungaparet vinkar och ler.
En kvart försenad anländer kejsarparet till Domkyrkan. Några minuter innan intog det svenska kungaparet sina platser.
Bland de inbjudna gästerna återfinns bland andra landshövding Anders Björck och Björn Eriksson, landshövding i Östergötland samt Jan-Erik Wiström, tidigare landshövding i Uppsala län. På plats fanns även den japanske ambassadören, Seiichiro Otsukas.

Drygt 70 japanska och ett 50-tal svenska journalister bevakade ceremonien i aulan. Längs kortegevägen mellan Donmkyrkan och universitetstrappan paraderade en stor mängd blåklädda scouter.
Utanför det synliga delarna av firandet fick Uppsalapolisen uppdraget att transportera kejserliga gåvor till Uppsala universitet.
I universitetsaulan deltar onmkring 1 800 personer, däribland ättlingar till Linné och före detta Nobelpristagare. Här fick de bland anant höra tal av universitetets rektor. Jan Sandström hade komponerat ett körverk som nu uruppfördes dagen till ära. De nyinstiftade linnémedaljerna delas också ut.

Efter besöket i aulan var det dags för lunch på Uppsala slott. Därefter träffade kejsarparet några japanska studenter, det svenska kungaparet for till Linnéträdgården.
På kvällen var det bankett på Uppsala slott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om