En bransch i förvandling

Sara Laitinen har valt ett framtidsyrke. Efter jul har hon bara en termins apotekspraktik kvar på det fem år långa apotekarprogrammet, men först ska hon forska ett halvår.

Sara Laitinen är glad för sitt yrkesval och ser positivt på framtiden som apotekare.

Sara Laitinen är glad för sitt yrkesval och ser positivt på framtiden som apotekare.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2009-12-14 11:01
Från början var det apotek hon tänkte sig som arbetsplats. Nu när hon gör sitt examensarbete om hjärtglykosiders inverkan på cancerceller, lutar hon mer åt forskningen.
- Jag har fått in foten och tycker att det är jätteroligt och spännande. Det känns viktigt. Eventuellt är jag sugen på att doktorera, säger hon.
Lönerna och utvecklingsmöjligheterna är generellt bättre inom läkemedelsindustrin än på apotek.

Sara Laitinen kommer från Umeå. Efter gymnasiet jobbade hon på fritids och förskola, men i bakhuvudet fanns att "man ska utbilda sig vidare". Däremot visste hon inte inom vad, tills hon en dag var på ett apotek och fick ett infall att fråga apotekaren om hennes yrke.
- Hon var så glad och nöjd, så jag kollade upp det och flyttade till Uppsala där jag först läste ett basår innan jag började på apotekarprogrammet. Jag kände att det var framtiden.
Utbildningen är svår och krävande och Sara Laitinen har fått kämpa hårt. Nu ser hon fram emot att snart komma ut i arbetslivet.
- Men när man står där vid stupet är man väl alltid lite rädd, säger hon.

I dagsläget finns det lagom många apotekare, men sannolikt kommer de snart att vara för få. Apoteket genomgår just nu en omreglering. Sedan första juli får receptfria läkemedel säljas på andra ställen än apoteken och det har blivit möjligt för fler än staten att äga apotek. Apoteken lär bli fler och få utökat öppethållande. I andra länder där en liknande omreglering gjorts ökade behovet av apotekare och receptarier.
- Den breda och djupa kunskap som apotekare har behövs mer än någonsin på apoteken, vilket jag hoppas att alla nya aktörer inser, säger Celina Swing, studentombudsman på Sveriges farmacevtförbund.

Även annat bidrar till en ökad efterfrågan. Allt fler läkemedelsföretag anställer apotekare, stora pensionsavgångar väntar och en åldrande befolkning för med sig behov av mer läkemedelsstöd, för att nämna några exempel. Arbetsmarknaden är bred för apotekare, bara hälften arbetar på apotek.
Till varje utbildningsplats apotekarprogrammet brukar det vara två förstahandssökanden. Enligt apotekarstudenten Sara Laitinen söker sig många till utbildningen för att karriärmöjligheterna är goda - läkemedel kommer alltid att säljas och behovet bara växer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om