En borg mitt ut i skogen
Uppland är det landskap i Sverige som har det näst största antalet fornborgar, ca 150 stycken. Fornborgar byggdes under nästan 3 000 år, från bronsåldern till yngre järnåldern. UNT har besökt fornborgen i Salsta som är från yngre järnåldern.
Salsta fornborg var troligen tillflyktsborg under orostider.
Foto: Hans E Ericsson
Vi svänger runt en krök och där ligger den, på toppen av en bergknalle, som höjer sig tiotalet meter över den ganska sanka skogen.
Runt krönet löper dubbla murar med 5—10 meters mellanrum. De var kallmurade, sten lagd på sten utan bindemedel. I dag är murarna delvis raserade, men borgen gör ändå ett mäktigt intryck.
Under klättringen upp till yttermurens enda ingång kan vi inte låta bli att fundera. Varför byggde man en fornborg just här, mitt ute i skogen? Det måste ha gått åt massor av folk att samla ihop så mycket sten, frakta hit den och bära upp den på berget.
Vilken oändlig möda, undrar just hur lång tid det tog?
Stora tallar
Själva borggården är 75 meter lång och 50 meter bred, en ojämn bergknalle, där majestätiska tallar i dag växer. En torrtall är översållad med hackspetthål, men några spår av husgrunder finns inte. Troligen skaffade sig de som en gång byggde fornborgen mera primitiva tak över huvudet.
Moderna besökare har lämnat sina spår i form av grillplats med grillgaller, en tom petflaska av plast och en runstensimitation av cement från 2003.
Arkeologerna tror att Salsta fornborg anlades under yngre järnåldern, det vill säga perioden 500—1100 e Kr. Närmare än så är det svårt att komma utan arkeologisk undersökning. Och Salsta fornborg är inte undersökt än. Det har spekulerats i att fornborgen skulle ha varit en föregångare till Salsta slott, men den teorin torde nu ha övergivits.
Fornborgens isolerade läge mitt ute i skogen tyder snarare på att det rör sig om en tillflyktsborg, där befolkningen kunde sätta sig i säkerhet i orostider. Det måste ha varit svårt för en fiende att ta sig uppför branterna utan att märkas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!