En av tre har nallat en julgran

Ingen vet hur många julgranar som snattas från de svenska skogarna varje år. Men att det händer, det räknar skogsägarna i Uppland kallt med.

Per Mård, skogvaktare vid Sätuna gård, är van vid att några julgranar försvinner från odlingarna varje år. UNT var med när han hittade årets första misstänkta stubbe.

Per Mård, skogvaktare vid Sätuna gård, är van vid att några julgranar försvinner från odlingarna varje år. UNT var med när han hittade årets första misstänkta stubbe.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-12-21 09:03
En av tre svenskar har någon gång nallat en julgran, enligt en nyligen utförd enkätundersökning. Men ett äventyr à la pappa Rudolf i Sunes jul verkar inte locka lika mycket i dag.
- Folk är för lata, de orkar inte. De har inte ens sågar och yxor hemma. Överlag tror jag att julgranssnattandet minskat, speciellt om det regnar ute som nu. Men precis i utkanter av storstäder kan det förstås vara känsligare, där har man hört att det tas en del granar, säger Tierpsbon Lars Lindberg som är i full färd med att sälja sina egenodlade julgranar utanför ett varuhus.

Skogvaktaren Per Mård, vid Sätuna gård strax utanför Björklinge, är av samma uppfattning.
- Planterar man en granåker nära en bebyggelse är det lite som att be om att de ska bli stulna. Men vi har inte haft särskilt mycket stölder de senaste åren, trots att det varit dåligt med snö och därmed bra förutsättningar för tjuvarna. Det kan bero på att det kostar för mycket att betala böter, dessutom är det lite genant att åka fast. Jag tog ett par grantjuvar för några år sedan och det verkar ha spridit sig bra till andra i området. Sen finns det ju alltid folk som ser det som en sport att stjäla granar, lite som älgjakt.

Eftersom granstölder väldigt sällan polisanmäls eller ens noteras av ägarna är det svårt att föra statistik. Per Mård uppskattar att det varje år stjäls ett tiotal granar från Sätunas ägor, men att det sällan upptäcks förrän det är försent. När vi följer med honom ut till en granodling intill gamla E 4, presenterar han området med ett: "här kommer det snart att stjälas julgranar". Och mycket riktigt, bara några meter från skogsstigen upptäcker vi sedan en misstänkt stubbe.
- Stubben är snedsågad och bottenkvistar är kvar, så ser det inte ut när jag kapar själv, säger han efter att ha inspekterat granresterna.
Han ser inte den begränsade stölden som ett stort problem, värre är det med skadorna efter motorcrosscyklar. Men en del skogsägare har utvecklat illaluktande strategier i kriget mot grantjuvarna.
- Ett effektivt sätt är att hälla urin och gödsel på granarna. Det märks inte förrän de kommit hem med julgranen men sen kommer de inte tillbaka, säger Per Mård.
De närmaste dagarna spås det sol och plusgrader, ideala förhållanden för granhuggning.
- En torr, fin dag går det åt många julgranar. Och den här helgen är populär för julgranstjuvar. Det börjar bli bråttom innan jul nu, säger han och skrattar.
Men granstöld är fortfarande olagligt. För den som promt vill fälla sin gran själv och inte har en egen odling gäller det att fråga först och hugga sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om