På Stora Torget ringlar sig ljusen fram över gatstenarna. De som har kommit hit för att tända ljus vill visa sin sorg över dem som dog när en fredlig demonstration med flera tusen deltagare i Afghanistans huvudstad Kabul i helgen förvandlades till ett blodbad. Självmordsattacken krävde minst 80 dödsoffer och fler än 260 skadades.
– Det är väldigt tragiskt. En av mina nära vänner dog i attacken och jag känner flera andra som dog eller skadades, säger Asmat Fikrat, vice ordförande i Afghanistaniers förening i Uppsala.
Av de som demonstrerade i Kabul var många hazarer, Afghanistans tredje största folkgrupp och en grupp som utsätts för förföljelse. Och det är även deras situation i Afghanistan som man vill lyfta med manifestationen på torget.
– Hazarerna förtrycks och förnedras, när vi inte ignoreras. Det är en etnisk rensning som pågår, säger Asmat Fikrat.
Han och Javed Jalalzada, ordförande i Afghanistaniers förening, berättar att anledningen till demonstrationen i Kabul var att man krävde att en elledning skulle dras genom provinsen Bamiyan, en mycket fattig del av landet.
– Det var en fredlig demonstration där de protesterade mot staten, som ändrat planerna för elledningen. Först skulle den gå genom det här området och sedan ändrade de rutten. Det handlar om tillgången på el för hazarerna och det är diskriminering, säger Asmat Fikrat.
Många av dem som kommit till manifestationen är hazarer, så även Fatima Javed.
– Men det är inte bara hazarer här, jag har kompisar här från helt andra grupper. Alla vill visa sitt stöd, säger hon.
För henne är frågan om den eftersatta provinsen Bamiyan viktig, inte bara ur hazarernas perspektiv.
– Det finns mycket naturtillgångar i regionen och det skulle kunna skapa en massa jobb, men det finns inga företag som vågar gå in där när det inte finns el eller infrastruktur, säger Fatima Javed.
Terrorrörelsen IS har tagit på sig ansvaret för dådet, men Javed Jalalzada vill att utredningen av dådet ska involvera internationella utredare.
– Folk litar inte på en utredning som staten skulle göra och jag och väldigt många med mig misstänker att underrättelsetjänsten har kontakter med daesh (IS reds anm), säger han.