En studie från 2016 visar att var fjärde patient över 75 år som går hos Folktandvården lämnar återbud till sin inbokade tandläkartid.
– Det handlar om äldre som bor hemma men som inte lägre orkar ta hand om sig själva och ta sig till en tandläkarmottagning. Dem vill vi försöka nå. De är beroende både av råd och förebyggande vård för sin munhälsa, säger projektledare Ulrika Kjellsdotter som är tandhygienist vid Folktandvården i Tierp.
Förbättringarna ska ske med hjälp av 21 äldreombud. De ska ha kontakt med äldre som lämnar återbud till sin tandläkartid och kunna erbjuda dem en ny tid lite senare så att de inte glöms bort.
– Många äldre får sämre munhälsa. Blir den riktigt dålig får de svårt att tugga och äta. De leder ofta till att de lägger om sin kost och riskerar att gå ned i vikt. Dåliga tänder kan också ge infektioner i munnen som kan ha samband med flera allmänna sjukdomar, säger Ulrika Kjellsdotter.
Äldre är dessutom ofta mer muntorra på grund av mediciner och det påverkar tänderna negativt.
Om de äldre inte vill komma, vad gör ni då?
– Vi erbjuder en ny tid eller sätter upp dem på en bevakningslista. Ibland kan kontakt med anhöriga vara bra för att få hjälp så att ingen glöms bort. Det här är en jätteviktig fråga. Mat är en stor del av livet när man blir gammal och kanske inte har så mycket mer i sin vardag. Matsmältningsapparaten börjar i munnen, säger Ulrika Kjellsdotter.
De 21 äldreombuden rekryteras bland folktandvårdens tandsköterskor och kommer att finnas vid mottagningarna runt om i länet. De ska börja arbeta i höst